Financiële problemen bij vrouwenteam SC Heerenveen: "Paar spannende maanden voor de boeg"

08 apr 2021 - 13:54

De stichting Vrouwenvoetbal Noord-Nederland zit financieel in zwaar weer. De stichting achter de voetbalvrouwen van SC Heerenveen komt tienduizenden euro's tekort op de begroting van dit jaar. De belangrijkste oorzaak is de coronapandemie: inkomsten blijven daardoor achter, en de kosten lopen juist op. "We gaan ervan uit dat we het seizoen kunnen afmaken. Maar, we hebben nog een paar spannende maanden voor de boeg", zegt voorzitter Jessica Roosenburg.

Voorzitter Jessica Roosenburg over hoe hoog de nood op dit moment is

"De nood is weer hoog", vertelt Roosenburg over de situatie. "Liquiditeit is altijd het zwaard van Damocles dat boven de Heerenveen-vrouwen hangt. De stichting bestaat nog maar twee jaar, waarvan we het grootste deel van de tijd in corona zitten. We zijn superkwetsbaar. Dat waren we al voor corona, want we hadden geen vet op de botten, maar we zijn nog wel heel strijdbaar."

'Ons kapitaal staat op het veld'

De stichting werkt met een begroting die boven de zes ton ligt. Het financiële gat is volgens Roosenburg even groot als 'tweeënhalve maand op de begroting'. Dat de stichting dat bedrag tekortkomt, is te verklaren, zegt Roosenburg. "Dat komt ongeveer overeen met wat we hadden bedacht in de lounge in het Abe Lenstra Stadion." Sinds de zomer van 2019 hebben de Feanfroulju de beschikking over een businesslounge in het Abe Lenstra Stadion. Die kan verhuurd worden en zo kan er geld worden verdiend. Maar doordat de stadions al een jaar leeg zijn, loopt de stichting die inkomsten mis.

Het grootste deel van de kosten is de club kwijt aan de speelsters en de technische staf. Bestuursleden en andere vrijwilligers verdienen niets. "Ons kapitaal staat op het veld. Salaris is onze grootste kostenpost." Kunnen de speelsters de komende maanden wel gewoon hun salaris krijgen? Roosenburg: "Dat is al maanden spannend, maar dat is ook al maanden gelukt." En dus verwacht de voorzitter dat dat de komende maanden ook gaat lukken.

Wat zijn de oorzaken van de financiële problemen?

De coronatijd helpt natuurlijk ook niet mee. Het is lastiger om sponsoren binnen te halen, merkt Roosenburg. "We zijn nog maar een jonge stichting. We bestaan nog geen twee jaar. Meer dan een jaar daarvan zitten we in corona met extra kosten en een onzekere economie. Het is heel lastig om met potentiële partners in gesprek te komen."

Wat ook niet helpt, is dat bedrijven die de mannen sponsoren, soms ook denken dat ze sponsor zijn van de vrouwen. Dat is niet zo, omdat SC Heerenveen en de stichting achter het vrouwenvoetbal straks twee partijen zijn. "Daar lopen we wel tegenaan", geeft Roosenburg toe.

De coronatijd zorgt dus ook voor hogere kosten. Een voorbeeld daarvan is dat de club zelf de coronatesten moet betalen voor speelsters en technische staf, in weken dat er geen competitiewedstrijd is. Voetbalbond KNVB zou daar volgens de club eerst voor opdraaien, maar dat bleek niet zo te zijn. Roosenburg: "We hebben ook best wel veel extra kosten gehad." Toch verwacht ze dat de vrouwen het seizoen wel af kunnen maken. "We gaan ervan uit dat dat gaan lukken."

De fuotbalfroulju fan SC Hearrenfean yn it duel mei ADO Den Haag - Foto: Orange Pictures

Vaker geldproblemen bij vrouwen Heerenveen

Het is niet de eerste keer dat het voor de vrouwen van SC Heerenveen financieel lastig is. Zo waren er in 2017 geldproblemen en lukte het bijna niet om de begroting rond te krijgen. Dat gebeurde ook in 2019. Toen lag financieel wanbeleid ten grondslag aan het probleem. Twee jaar geleden is de stichting achter het vrouwenvoetbal zelfs geliquideerd. Er is een nieuwe stichting gekomen, die nu opnieuw moeite heeft om het hoofd boven water te houden.

Toch heeft het vrouwenvoetbal in Heerenveen nog wel bestaansrecht, zegt Jessica Roosenburg. "Daar hebben we het ook over met sponsoren en de KNVB. We vinden allemaal dat dat zo is. De vraag is of we lang genoeg kunnen blijven watertrappelen tot die omslag komt. De zonnige zijde is dat er vrouwenvoetbalbreed allemaal ontwikkelingen de goede kant op gaan."

Zo is er met Pure Energy een hoofdsponsor voor de dames-eredivisie, is ING er als grote sponsor ingestapt, zenden ESPN en NOS wedstrijden uit, en begint ook Feyenoord met een damesploeg in de eredivisie.

Het is duidelijk dat er op de achtergrond hard gewerkt wordt aan het tekort op de begroting. Ze geven zeker niet op bij de vrouwen van SC Heerenveen. "Iedereen is superstrijdbaar. Ik val wel in slaap, maar heb wel regelmatig gehad dat ik 's nachts om vier uur wakker word en me afvraag hoe we dit weer voor elkaar gaan boksen. We hebben nog wel een paar spannende maanden voor de boeg."

Het bestuur is hoopvol ondanks het tekort

(Advertentie)
(Advertentie)