Drinkwaterroute Vlieland wandelen of fietsen: provincie helpt eiland op weg

Vlieland krijgt een route waarin getoond wordt hoe men op het eiland met water omgaat. De waterroute is een van de dertien initiatieven op de Waddeneilanden die IMF-subsidie ontvangen van de Provincie Fryslân. De provincie steunt de eilanden met bijna twee ton uit het Iepenmienskipsfûns. Als de waterroute op Vlieland klaar is, kan hij gelopen of gefietst worden.
© Shutterstock.com (Gerda Beekers)
Vlieland is het enige eiland dat helemaal zelfvoorzienend is wat drinkwater betreft. Er zit namelijk een voorraad aan zoet water onder het eiland, een zoetwaterbubbel. De waterroute is bedoeld om te laten zien hoe speciaal dat is. Onderweg kunnen mensen onder andere een waterinstallatie bedienen.
De aanleg van de Vlielander waterroute kost in totaal bijna 250.000 euro. De provincie betaalt daar ruim 70.000 euro aan mee uit het Iepenmienskipsfûns.
Andere projecten die ook geld hebben gekregen uit de provinciale IMF-pot zijn onder andere: röntgenapparatuur bij een huisarts op Terschelling met verbinding met het Antoniusziekenhuis in Sneek. Patiënten hoeven dan niet meer naar de vaste wal. Verder een locatie voor indoor midgetgolf op Ameland met daarin ook een winkel met locale producten, en een Plastic Fles-tival, ook op Ameland. En ook nog een speciaal programma van de bruine vloot om te varen met schoolkinderen.

Aanvraag staat weer open

Een aanvraag indienen voor nieuwe IMF-subsidie kan binnenkort weer. De projecten moeten de leefbaarheid verbeteren. Sinds kort is het ook mogelijk aanspraak te maken op de subsidie wanneer men een nieuw product op het eiland introduceert.