Nieuwe BioLNG-centrale op Energiecampus in Leeuwarden

Een groep investeerders wil eind 2021 beginnen met de bouw van een grote BioLNG-centrale op de Energiecampus, op de Skinkeskâns in Leeuwarden. De opbrengst van de centrale is vooral bedoeld voor het scheepvaart- en vrachtverkeer. Dat hebben deelnemers donderdag bekendgemaakt.
Nieuwe BioLNG-centrale op enerzjycampus in Leeuwarden
De centrale vergt een investering van zo'n 40 miljoen euro en wordt gebouwd op een stuk grond van drie en een halve hectare aan het Van Harinxmakanaal. De centrale moet draaien op stront en reststromen zoals koffiedik, tarweresten, plantaardige olieresten en bermgras. Dit materiaal zal voor het grootste gedeelte door vrachtwagens worden aangevoerd.
De centrale wordt gebouwd door het fonds Skjinne Fryske Enerzjy, projectontwikkelaar D4 (onderdeel van duurzaam ingenieursbureau Ekwadraat), BioLNG-producent Rolande en bouw- en exploitatiebedrijf Mele.
Hjir moat de sintrale komme © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Na verwerking tot BioLNG wordt de reststroom verwerkt tot bruikbare grondstoffen voor de landbouw om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Ook wordt het uit biogas vloeibare bio-CO2 geproduceerd dat vooral gebruikt wordt in de kassentuinbouw.
De nieuwe centrale moet de tweede in z'n soort worden in Fryslân. Een paar weken geleden werden door een andere onderneming al plannen gepresenteerd voor een vergelijkbare centrale in de haven van Harlingen.
Michiel Ottevanger (projectleider) en Douwe Faber (directeur Ekwadraat) © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer