Ziekenhuizen worstelen met werkdruk: "Het is een race tegen de klok"

Meer coronapatiënten van buiten de regio, hoge besmettingscijfers en ziekteverzuim op de intensive cares: het zorgt bij elkaar voor een grote druk op de ziekenhuizen. Dat is in Fryslân niet anders dan in andere regio's, Het wordt daardoor moeilijk om alle zorg goed te bieden. En er moeten meer bedden komen op de intensive cares, maar dat is niet makkelijk.
© Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Ate van der Zee, voorzitter van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland, vertelt dat er afgesproken is dat het totaal aantal IC-bedden van 1.100 naar 1.450 moet. "Landelijk is het zo dat we al een twee weken geleden hebben afgesproken dat we het totaal aantal IC-bedden zouden opschalen naar 1.450. Maar we zien in alle regio's dat het veel moeite kost om het voor elkaar te krijgen."
Dat heeft alles te maken met de 'beperkte inzetbaarheid' van IC-personeel, zegt Van der Zee. "Er is veel ziekteverzuim, dat heeft te maken met het feit dat we al meer dan een jaar in een covid-crisis zitten. Er wordt toch op veel dezelfde medewerkers langdurig een beroep gedaan.

Druk verspreiden

De ziekenhuizen in het Noorden werken wel goed samen, meent Van der Zee. "Door patiënten te verplaatsen kun je toch de druk verspreiden. Met name in de eerste golf hebben we veel patiënten overgenomen van andere regio's. In de tweede en derde golf ook wel, maar door de beperkte capaciteit en het hogere percentage patiënten uit de eigen regio kunnen we die rol niet goed vervullen."
Ook ander personeel wordt ingezet voor de covid-zorg, zoals artsen en medisch specialisten. En vanzelfsprekend werkt met hard aan het aantal verpleegkundigen. "In de periode tussen de eerste en de tweede golf zijn er in alle ziekenhuizen plannen gemaakt om verpleegkundigen in te werken op de intensive care. Je kunt ze niet in een half jaar opleiden, dat duurt toch zo'n 2,5 jaar. Maar er zijn wel verpleegkundigen opgeleid zodat ze kunnen bijspringen. Die worden ook ingezet nu."

Race tegen de klok

Het blijft voor ziekenhuizen een race tegen de klok, zegt Van der Zee. "Het vaccineren gaat minder snel dan we gehoopt hadden. Het aantal patiënten neemt toe, tegelijkertijd neemt het aantal mensen dat zich aan de maatregelen houdt af en het vaccineren gaat nog niet zo snel. Als die aantallen toenemen, zullen we toch in toenemende mate een tekortschietende capaciteit in de ziekenhuizen hebben."
Ate van der Zee, voorzitter van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland
Maatregelen tegen het coronavirus in het MCL in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het personeel werkt al lange tijd onder hoogspanning. Dat is ook zo bij het MCL in Leeuwarden. Het ziekteverzuim ligt door de werkdruk wat hoger dan normaal, zegt manager acute zorg Remco Seinstra: "We zijn al lang bezig om de corona te bevechten. Het ziekteverzuim is hoger dan normaal, maar wel onder controle. We wijken niet af van het landelijke beeld. Maar je ziet ook dat er afwezigheid is doordat men in quarantaine moet vanwege positief geteste huisgenoten. Dat maakt het zwaar. Het is ook zwaar voor de mensen die er dan nog wel zijn."

Minder instroom

Daarbij komt ook nog eens het 'natuurlijk verloop,' door mensen die bijvoorbeeld met pensioen gaan. "Aan de onderkant kunnen we niet goed aanvullen. De instroom is minder dan de uitstroom, daardoor staat het systeem onder druk."
Aan de andere kant worden oud-medewerkers gevraagd om de mouwen nog eenmaal op te stropen. "We kijken naar bijvoorbeeld oud-verpleegkundigen die nog hun vak mogen uitoefenen, maar om een of andere reden toch ander werk doen. Die lopen in het ziekenhuis rond, maar ook daarbuiten. Ze krijgen wel scholing van ons, we sturen ze niet zomaar op de leeuwen af," zegt Seinstra.
Ook artsen van het MCL worden ingezet op corona-afdelingen. Seinstra: "We hebben afspraken gemaakt over hoe we elkaar kunnen helpen. Het is een wankel evenwicht tussen de reguliere zorg en de covid-zorg. Want ook de minder acute zorg kan op een gegeven moment niet langer wachten."
Manager acute zorg Remco Seinstra van ziekenhuis MCL in Leeuwarden