Fardau Visser uit Berltsum geeft voorlichting over Friese taalstudie aan de RUG

07 apr 2021 - 17:27

Het is weer de tijd van het jaar dat leerlingen van middelbare scholen zich kunnen verdiepen in een studie. Masterstudente Fardau Visser geeft in de Online Bachelorweek (12-16 april) voorlichting over de studie Minorities & Multilingualism aan de Rijksuniversiteit in Groningen en de mogelijkheid om je daarbij te specialiseren in de Friese taal.

Fardau Visser - Foto: Fardau Visser

Zelf wist de 21-jarige Fardau Visser uit Berltsum op de middelbare school al heel gauw dat ze de bachelor Minorities & Multilingualism wilde volgen. "Mijn moeder had eens over de studie in de krant gelezen en dacht dat het wel wat voor me zou zijn."

In de studie Minorities & Multilingualism leer je over talen, culturen, geschiedenis en politiek van etnolinguïstische minderheden in de wereld. Je leert ook hoe je onderzoek doet naar thema's over minderheden en meertaligheid. Fardau specialiseerde zich binnen de opleiding op de Friese taal en cultuur. "Ik volgde de zogenaamde Friese track binnen de opleiding Minorities & Multilingualism en leerde taalvaardigheid, maar ook over geschiedenis, literatuur en Oudfries. Ik vind het heel waardevol dat ik mijn moedertaal kan bestuderen."

Studeren in het buitenland

Binnen de studie Minorities & Multilingualism kun je ook een half jaar naar het buitenland. "Ik heb een deel van mijn bachelor daarom gevolgd in Griekenland. Echt een aanrader om in je studietijd een poos naar het buitenland te gaan. Helemaal in een tijd van beweging. Binnen de studie is ook veel aandacht voor 'diversity management': hoe ga je om met talige en culturele diversiteit? Het is heel leerzaam om daarvoor ook in het buitenland te wonen en studeren."

Online presentatie op 13 en 15 april

Mensen kunnen zich online opgeven voor de Online Bachelorweek van de RUG Fardau geeft op twee momenten voorlichting: op dinsdag 13 april (17.00 tot 18.00 uur) en op donderdag 15 april (16.00 tot 17.00 uur). "We vertellen mensen over wat de studie inhoudt en wat je er later mee kunnen worden. Verder geeft een universitair docent van ons uit Brazilië een minicollege over minderhedenpolitiek in het Europa van vandaag. Natuurlijk kunnen mensen ons ook vragen stellen. Voor beide dagen hebben al veel mensen zich opgegeven, maar opgeven kan nog steeds."

Een dag student


Voor 1 mei 2021 moeten mensen zich hebben ingeschreven voor een opleiding. Maar het kiezen van een studie is niet zomaar iets. Daarom biedt de Rijksuniversiteit in Groningen ook de mogelijkheid om een week naar de Online Bachelorweek een dag mee te lopen als student. "Natuurlijk had ik mensen het liefst op sleeptouw genomen en ze enthousiast gemaakt voor deze studie, maar 'Een Dag Student' is echter opnieuw online Voor onze studie is dat op 20 april."

Op stúdzjereis nei Krakau - Foto: Fardau Visser

College mei buitenlandse studenten

Wat Fardau het mooie vindt aan de studie Minorities & Multilingualism is dat ze met zowel buitenlandse studenten als met studiegenoten uit Fryslân of de rest van Nederland colleges volgt. "Sommige studiegenoten komen uit China, India, Mexico, Griekenland of Engeland. Het is geen grote opleiding, maar we zijn wel heel hecht. Je bent geen nummer, wij kennen elkaar allemaal en de meesten zijn ook aangesloten bij onze gezellige studievereniging Multi. Ook het contact met de docenten is heel informeel, dat vind ik een groot pluspunt."

Momenteel volgt Fardau de meester van Minorities & Multilingualism. "Mijn masterstage doe ik bij het project 'Skriuw it Mar!' van het lectoraat Meertaligheid Geletterdheid van hogeschool NHL Stenden. Zo leer ik me te ontwikkelen als onderzoeker. Hier zal ik ook mijn mijn masterscriptie schrijven over Friese schrijfvaardigheid."

En wat wil ze als ze straks afgestudeerd is? "Het lijkt mij fantastisch om in het onderwijs te werken, maar de journalistiek lijkt me ook heel boeiend. Hoe dan ook hoop ik mijn kennis over de Friese taal later in te zetten voor mijn werk. Over kansen op werk maak ik me geen zorgen. Provincie Fryslân heeft grote ambities met het Fries, en ik hoor van afgestudeerde studenten dat ze allemaal heel snel een baan hebben gevonden en dat het Fries ze daar zeker bij geholpen heeft."

Fardau Visser

(Advertentie)
(Advertentie)