Toekomst lokale bladen in Fryslân onzeker: "Het is een trieste tendens"

07 apr 2021 - 17:35

Voor de Friese huis-aan-huisbladen van NDC Mediagroep is de toekomst onzeker. De uitgever zoekt een koper, maar dat zal lastig worden. Zelf ziet NDC er geen perspectief meer in. "Het is een trieste tendens die we al langer zien: lokale media boeten aan belang in en verdwijnen," zegt Paul Teixeira aas secretaris dagbladen en tijschriften, werkzaam bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Hij vindt het wel jammer, zowel voor het medialandschap als voor de burger.

NDC hâldt op mei blêden

In Fryslân heeft NDC in totaal 16 kleine bladen uitgegeven, daarvan bestaan er nog 11 huis-aan-huisbladen. De Balkster Courant, de Nieuwe Ooststellingwerver, Nieuwsblad Noordoost-Friesland en de Stellingwerf worden als abonnementskranten verkocht. De huis-aan-huisbladen zijn Bolswards Nieuwsblad, de Drachtster Courant, De Feanster, de Franeker Courant, de Heerenveense Courant, Huis aan Huis Leeuwarden, de Jouster Courant, de Kollumer Courant, de Nieuwe Dockumer Courant, it Sneeker Nieuwsblad en de Zuid-Friesland. Verder bestond nog De Woudklank, maar die is in 2020 opgehouden.

Alles of niets

NDC is vrij recent overgenomen door het Belgische Mediahuis, dat al langer bezig is om wijkkranten te verkopen. Het blijkt dat winst met de kleine kranten bijna niet mogelijk is door tegenvallende advertentie-inkomsten. Volgens RTV Noord is het niet de bedoeling dat NDC nog een deel van de kranten houdt: het is alles of niets. Het gaat ook om kranten in Groningen en Drenthe. De ceo heeft aan RTV Noord laten weten dat overnamepartijen 'niet in de rij staan.' Binnen het personeel van NDC is er onrust over het afstoten.

Grotere trend

Volgens Teixeira past het verdwijnen van de kranten dus in een grotere trend. Het heeft met diverse zaken te maken. "Een deel kreeg een versnelling door de coronapandemie. Regionale en landelijke dagbladen zien hun oplagen stijgen omdat lezers behoefte hebben aan informatie. Daardoor stijgt de omzet ook, want je betaalt voor een abonnement."

Foto: Omrop Fryslân

Lokale ondernemers en corona

Maar lokale media zijn vaak gratis, of vragen slechts een beperkt abonnementsbedrag. "Dat betekent domweg dat ze voor inkomsten afhankelijk zijn van een andere omzetstroom. Dat zijn bijna altijd advertenties, veel van lokale ondernemers. Door de coronacrisis zie je dat winkeliers en andere ondernemers het heel zwaar hebben, zij hebben wel wat anders aan hun hoofd dan adverteren in lokale media. Dat resulteert in het sluiten van titels."

Een lokaal medium is meer dan alleen een bundeling van berichten over een dorp of stad.

Paul Teixeira van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Over het algemeen is het verdwijnen van kleine kranten spijtig, vindt Teixeira. "Een lokaal medium is meer dan alleen een bundeling van berichten over een dorp of stad. Het heeft ook een controlerende functie. Men gaat naar de gemeenteraad, er worden vergaderingen verslagen, besluiten worden doorgelicht. Lokale media staan ook in veel dichter contact met hun doelgroep dan andere media. Als dat lokale medium wegvalt, valt de controlerende rol ook weg."

Paul Teixeira van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Op straat in Fryslân zijn de meeste mensen het met hem eens, ook al denkt niet iedereen even diep na over het medialandschap. "Regionieuws staat er altijd goed in, dat is ook heel belangrijk voor dit gebied. De mensen zijn er blij mee. Er staat ook advertenties in van de mensen die overleden zijn," zegt een man in Dokkum.

"Hij mag van mij blijven," zegt een vrouw. "Het is een gewoonte, onze moeder las 'm vroeger en wij nu." Een andere man heeft er minder moeite mee: "Nou ja, jammer dan. Dan lezen we het nieuws wel op de tablet."

(Advertentie)
(Advertentie)