Schaatsster Reina Anema is voorlopig schooljuf af en maakt overstap naar Jumbo-Visma

07 apr 2021 - 16:03

Reina Anema uit Gorredijk schaatst volgend seizoen in dienst van Jumbo-Visma. De 27-jarige schaatsster maakt de overstap van Team Frysk naar de commerciële ploeg van Jac Orie, waar ook Antoinette de Jong en Sven Kramer onder contract staan. "Dus dat betekent dat ik me volledig kan richten op het sporten, trainen en schaatsen. Ik hoef me nu niet meer druk te maken over de randzaken", zegt Anema.

Reedrydster Reina Anema is foarearst skoaljuf ôf en makket oerstap nei Jumbo-Visma

Anema had bij Team Frysk een amateurcontract. Eerder dit jaar was ze nog op zoek naar geldschieters, zodat ze haar in het komende seizoen optimaal kon voorbereiden op de Olympische Spelen. Daarnaast stond de specialiste op de 3.000 en 5.000 meter op invalbasis voor de klas op basisscholen. Daar stopt ze nu dus mee. "Ik vind dat wel jammer, want ik vind het heel leuk om voor de klas te staan. Dat komt wel weer in de toekomst", zegt de nummer drie van het afgelopen NK allround.

Telefoon van Orie

De Friezin kreeg twee weken geleden plotseling een telefoontje van succescoach Jac Orie. "Ik was heel verrast. Dus ik dacht ik neem op en ik hoor wel wat hij te vertellen heeft", zegt Anema. Orie wilde Anema graag bij zijn team hebben. "Hij denkt dat ik goed in het team pas en dat hij me beter kan maken."

Anema moest echter nog wel even goed nadenken over het aanbod van Jumbo-Visma. "Ik heb nu vier jaar bij Team Frysk gezeten. Daar zat ik zo op mijn plek dat het niet zo makkelijk was om te zeggen ik ga er direct heen", zegt Anema. "Team Frysk voelde echt als een familie voor me. Ik zat er echt op mijn plek. De band met Siep (Hoekstra, haar coach, red.) is ook heel bijzonder. Dus het is wel lastig om afscheid van te nemen."

"Ik vond dat dus wel moeilijk, maar dat geeft ook aan wat Team Frysk voor me betekent. Eigenlijk is het een groot compliment voor Team Frysk dat het zo moeilijk was om die stap te maken. Dat mogen ze wel in hun zak steken", zegt Anema.

Foto: Jumbo-Visma

Olympische Spelen

Om met nog minder dan een jaar voor de Olympische Winterspelen in Peking nog een stap te maken is natuurlijk ook een risico, maar bang is Anema niet. "Dat is wel erg spannend om te zien, wat een ander trainingsprogramma doet. Wat een andere aanpak doet, maar ik ben er niet bang voor, anders had ik de stap niet gemaakt", zegt Anema, die de afgelopen dagen bij al haar persoonlijke sponsoren langs is geweest om ze in te lichten.

"Ik ben ze vooral heel dankbaar. Zo breng ik het ook. Ik ben heel dankbaar dat ze het vertrouwen en het geloof in me hadden om mij te steunen", zegt Anema. "Eigenlijk waren ze allemaal wel heel blij en trots dat ik deze stap nu maak."

It folsleine ynterview mei Reina Anema oer har oerstap

(Advertentie)
(Advertentie)