Schip verliest vijf containers boven Ameland, vliegtuig Kustwacht vindt twee

Een containerschip heeft woensdagochtend vijf containers verloren in de Noordzee. De 170 meter lange 'Baltic Tern' voer zo'n 27 kilometer ten noorden van Ameland, waarschijnlijk in de zuidelijke vaarroute. Twee containers zijn inmiddels teruggevonden, ze drijven op zee. Twee containers staan op dit moment nog wankel op het schip, meldt de Kustwacht.
De Baltic Tern © Kustwacht
In drie containers zitten droge goederen, één container is leeg en in de vijfde zit aceton. Het schip, dat vaart onder de vlag van Cyprus, was onderweg van Sint Petersburg in Rusland naar Rotterdam. "De kapitein heeft zelf een melding bij ons gedaan", zegt Denice Blok van de Kustwacht.
Hoeveel containers het schip totaal vervoert, is niet duidelijk. "We zijn bezig met het opstellen van een lijst." Het schip heeft een totale capaciteit van 1.600 containers.

Twee containers gelokaliseerd

Het Kustwachtvliegtuig is op locatie om de situatie op te nemen. Inmiddels zijn er twee containers gelokaliseerd, waarvan één tanktainer. Die drijven op zee. De bemanning van het schip is bezig met het vastzitten van een van de twee schuivende containers op het schip. De andere container staat nog wankel.
De Baltic Tern © Kustwacht
De scheepvaart wordt geïnformeerd over de containers. Het is onbekend of de containers zullen aanspoelen op land. De Kustwacht doet op dit moment berekeningen voor de mogelijke scenario's.

MSC Zoe

Dat de Baltic Tern containers verliest, doet onmiddellijk denken aan de ramp met de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld. Dat verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 honderden containers boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind dreven die containers naar de Friese Waddeneilanden. Veel spullen uit die containers spoelden daar aan, wat een ecologische ramp tot gevolg had.
Afgelopen dinsdag kwam er ook al een schip in de problemen op de Noordzee. Het containerschip Escape voer rondjes doordat er iets aan de hand was met het roer. De Kustwacht heeft dat schip naar een veilige positie gesleept. Dat schip heeft geen containers verloren.
Dinsdag was er ook een groot containerschip dat toch weer de zuidelijke route boven de Waddeneilanden langs nam, terwijl dat met het stormachtige waar zeer gevaarlijk is. De Waddenvereniging zei zich er al zorgen over te maken dat een nieuw drama met een containerschip niet te voorkomen is.
Denice Blok van de Kustwacht
© Marine Traffic
"Het is elke keer weer schrikken als dit soort situaties er zijn. Dit zou niet moeten gebeuren", zegt burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland in een reactie. "Het blijkt nog steeds dat de wijze waarop die containers gesjord zijn op zulke schepen dat die niet sterk genoeg is voor dergelijke situaties. Dat containers van schepen af kunnen vallen en dat mag natuurlijk niet. Op het moment dat die schepen vlak boven de Waddeneilanden varen, houden we ons hart vast. Containers in zee zijn gevaarlijk."
Het is niet duidelijk of het schip de noordelijke of de zuidelijke vaarroute volgde. Dit schip ligt op 17 mijl noordelijk van Ameland, dat zou de zuidelijke route kunnen zijn. "Hele grote schepen worden geadviseerd om de noordelijke route te nemen. Dit schip is met 169 meter wel kleiner dan de MSC Zoe."

Frustrerend

De burgemeester vindt het frustrerend dat zoiets nog steeds kan gebeuren. "De minister zou het inbrengen in het internationaal maritiem overleg, dat gaat over de regelgeving van de scheepvaart, zodat er aan de sjorringen en stabiliteit van de schepen eisen worden gesteld en dat er meer invloed kan worden uitgeoefend op de vaarroutes. Nu geeft men een advies en daarmee blijft het risico dat kapiteins andere beslissingen nemen en een onnodig risico nemen."
Nu is het vooral wachten waar de containers aanspoelen. "Is dat Ameland of Schiermonnikoog of gaan ze nog meer naar het oosten. Dat is niet zeker. En als ze aan wal raken zullen we de containers veilig stellen zodat de inhoud zo min mogelijk schade kan aanbrengen. In één zit aceton en dat is geen fijn spul, dat wil je niet in de natuur hebben."
Burgemeester Leo Pieter Stoel