"Herbouw oké, hoogbouw nee": verzet tegen nieuwbouw verzorgingstehuis Harlingen

07 apr 2021 - 10:12

"Herbouw oké, hoogbouw nee": die tekst is te lezen op verschillende borden aan de Midlumerlaan in Harlingen. Meerdere bewoners zijn het niet eens met de nieuwbouw van het bejaardentehuis aan het Van Harinxmakanaal. De bewoners van de Midlumerlaan zijn bezorgd over de bouwhoogte en hun privacy. "Er komt straks een groot complex met vijf verdiepingen in mijn tuin," zegt Matthieu van Berkel. "Ons uitzicht en de privacy is compleet weg straks."

Onvrede over hoogbouw in Harlingen:

"Kijk, hier heb je het bord hangen," begint Van Berkel zijn verhaal. Zijn kinderen spelen in de boom waar het bord aan bevestigd is. Het wit met zwarte plakkaat moet laten zien dat Van Berkel het niet eens is met de plannen van wooncentrum Almenum. "Achter ons huis staat een seniorenwooncomplex, Almenum. Dat wordt verbouwd en daar zijn wij het mee eens."

Het probleem is volgens Van Berkel dat omwonenden het niet eens zijn met de stedenbouwkundige verkenning. "Een hoop buurtbewoners hebben daar moeite mee, omdat het groot en hoog is, hoger dan we verwacht hadden." Op de plek waar nu een gebouw met een verdieping staat, komt straks een gebouw met vijf verdiepingen.

"Dat is een wezenlijk andere situatie", verklaart Van Berkel. De bewoners van het verzorgingstehuis kijken straks bij Van Berkel en zijn buurtgenoten naar binnen vertelt hij, terwijl zij tegen een muur aankijken. "Dit is een inbreuk op ons woongenot."

Matthieu van Berkel bij het protestbord - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Het is nog niet zover dat de plannen definitief doorgaan en dus hoopt Van Berkel in contact te komen met de gemeente. Hij wil graag in gesprek. "Dat contact loopt ook altijd goed hoor, maar we zijn nu verrast met een compleet nieuw plan."

Overleg

"Er gaan in de omgeving zaken veranderen, dus ik snap dat gevoel bij de omwonenden wel", wethouder Erik de Groot. "De huidige woontoren is hoger dan 20 meter met een combinatie van laagbouw op het terrein en dat wordt nu wel anders. De totale hoogte wordt lager, 15 meter. Doordat het ene lager wordt, krijg je variatie over het terrein, waardoor er op onderdelen blokken hoger worden dan dat ze nu zijn."

Protestuorden in Harlingen - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Verslaggever Willem Vermeltfoort in Harlingen

In de afgelopen periode is er veel overleg geweest met bewoners van Almenum en omwonenden. "Het uiteindelijke resultaat is een compromis van alle op- en aanmerkingen. Er is rekening gehouden met de input van de bewoners van de Midlumerlaan en dat er niet direct achter hun woningen een vijflaags gebouw komt, maar zo dicht mogelijk bij het kanaal." Van de 162 woningen komen er 155 terug. "Het wordt iets kleiner en anders verdeeld over het terrein."

De wethouder ziet voor zichzelf in het vervolgtraject een rol als voorzitter om samen verder te komen. "We hebben de bewoners uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van hun laatste brief om toch weer met elkaar te praten. We hebben aangegeven dat we in de uitwerking nadrukkelijk dit samen met de partijen willen doen. Het is voor ons ook van belang dat het een mooi samenhangend geheel wordt waar iedereen blij wordt. Maar ik kan niet iedere wens honoreren. Wel willen we maximaal de ruimte zoeken voor de privacy van de bewoners van de Midlumerlaan en Almenum."

Wethouder Erik de Groot

Trefwoorden: 
Harlingen nieuwbouw Almenum
(Advertentie)
(Advertentie)