Arriva kijkt terug op 'bizar' jaar: veel minder reizigers, meer incidenten

Afgelopen jaar was een 'bizar' jaar voor vervoersbedrijf Arriva, dat staat in het jaarverslag dag dinsdag naar buiten kwam. Door het coronavirus veranderden de verwachtingen voor het hele jaar, en niet ten goede. Er waren flink minder reizigers: "We verwachten dat we pas weer rond 2025 op het niveau van 2019 uitkomen wat het aantal reizigers betreft," zegt regiodirecteur Noord Milfred Hart. "Naar verwachting zal er wel moeten worden gesneden in de dienstverlening."
© Omrop Fryslân, Sian Wierda
De vraag is volgens Hart hoe ver men wil en moet gaan met bezuinigingen. "Want je kunt ook te ver snijden, we hebben wel een publieke functie. Maar het moet ook rendabel zijn, daar ligt het spanningsveld. Daar zijn we met provincie Fryslân over in gesprek." Het zal zeker nog even duren voordat het aantal reizigers weer toeneemt. "Er wordt toch anders nagedacht over reizen met het openbaar vervoer, thuiswerken en studeren op afstand."
Voor de Arriva-regiodirecteur was het een dubbel jaar. "Aan de ene kant is het mooi dat je onderdeel bent van de vitale sector en door mag rijden. Aan de andere kant hebben we vorig jaar met de eerste lockdown te maken gehad met 90 procent minder reizigers. Inmiddels zo'n 55 procent minder reizigers. Dat maakt het ook lastig, ook voor het personeel is dat niet leuk." Vooral 's avonds is het stil in het ov door de avondklok. "Er is trots dat we wat kunnen doen, maar dit is voor onze medewerkers ook lastig."

Meer incidenten

Er waren minder reizigers, maar juist meer incidenten. "Met name bij de invoering van de mondkapjesplicht hebben we de nodige incidenten gehad. Dat is wel vergelijkbaar met de rest in Nederland. Dat is gelukkig ook weer genivelleerd naar het normale niveau. Het waren de opstartperikelen van zo'n maatregel."
Milfred Hart, regiodirecteur Noord van Arriva