Winterweer in april: overleven de tuinbloemen en de kuikens dit wel?

06 apr 2021 - 13:25

'Aprilletje zoet, heeft nog wel eens een witte hoed', oftewel: 'april doet wat 'ie wil.' Dat blijkt maandag en dinsdag wel weer: wintertemperaturen, hagel, natte sneeuw en harde wind. Een week geleden was er met 21.7 graden in Leeuwarden nog een warmterecord: nooit eerder was het op 31 maart zo warm sinds het begin van de metingen. Maar nu, zowat een week later, kwam de temperatuur in Leeuwarden nog niet boven de 5 graden uit.

Tuinman Klaas Piekstra van tuincentrum De Florahoek in Hurdegaryp - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Dat er in april echt nog wel sneeuw kan vallen, heeft alles te maken met de windrichting. In het Noordpoolgebied is het vroeg in de lente nog steeds erg koud. Met een wind vanuit het Noorden kan die kou dus gewoon naar Nederland komen, dat levert sneeuwbuien op. Eigenlijk is juist warm zomerweer heel bijzonder in april.

Geraniums in de sneeuw - Foto: Shutterstock.com (Fonsi)

IJsheiligen komt nog

Volgens tuinman Klaas Piekstra is het koude weer op zichzelf niet erg voor de tuin. "De meeste planten harden en remmen wel af. Ze zijn natuurlijk wel een heel eind gegroeid met het mooie weer. Je krijgt wel een bruin blaadje in de planten, maar als het mooie weer komt dan gaat 'ie wel weer verder."

Toch ziet Piekstra bij zijn tuincentrum, De Florahoek in Hurdegaryp, wel dat mensen al snel weer de tuin vol bloemen willen zetten. "Men weet eigenlijk niets meer van het weer af. Als het een keer 20 graden is, willen de mensen de geraniums in de tuin zetten. Maar voor een plantje uit de kas, een slaplant, kruidenplant of een geranium is het nog gewoon te vroeg."

Tuinman Klaas Piekstra van De Florahoek in Hurdegaryp

Piekstra zegt dat we toch naar het weer moeten luisteren. "IJsheiligen is pas halverwege mei. Het is nu simpelweg te vroeg. Een geranium gaat echt dood, die is niet winterhard. Dat geldt ook voor basilicum of sla."

Knoppen lopen wel weer uit

Andere planten zijn nog wel strijdbaar. "Als je een magnolia hebt die al in bloei staat, dan kun je hebben dat de bloemen eruit vriezen. Maar dat geldt alleen voor de bloemen, niet voor de knoppen. Dus later kan 'ie weer verder groeien."

Het tere blaadje kan een klap krijgen, dat wordt bruin en gaat stilstaan. Maar het kan dus ook weer uitlopen als een mooie dag zich aandient. Bij het tuincentrum willen de klanten geen planten met bruine bladeren kopen. "Dus wij leggen er doeken overheen. Het voordeel dat het dan toch buiten ligt is dat het afhardt, dat hoeft dan niet meer bij de consument in de tuin," zegt Piekstra.

Een kieviet in de sneeuw - Foto: Shutterstock.com (Risto Puranen)

"Kuikens hebben nu wel een slechte timing"

Inge van der Zee van de Bond van Friese Vogelwachten vertelt dat het voor vogels wel een slechte tijd is. "De eerste kuikens zijn nog niet uit het ei, maar we verwachten dat vandaag of morgen wel. Zij hebben wel een hele slechte timing. De kou is erg slecht voor ze en er zijn geen insecten. Kuikens hebben dagelijks duizenden insecten nodig om te groeien. Je kunt ze niet even binnen zetten om ze te helpen, dat zal de natuur zelf moeten doen."

Kieviten beginnen gelukkig wel weer met het opnieuw leggen van eieren, vertelt Van der Zee. "En de meeste vogels zijn nog niet bezig, het zijn met name de uilen en roofvogels die erg vroeg beginnen. Voor hen zijn er nog wel muizen en dergelijke, dus dat is niet zo'n probleem."

Het risico van buitendijks wonen

Een ander punt is wel het hoge water. Van der Zee: "We krijgen berichten dat het Waddenzeewater tot aan de Zeedijk toe staat, dat betekent dat er tientallen nesten zijn weggespoeld van de kievit. Maar ja: dat is het risico van buitendijks wonen."

Inge van der Zee van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW)

Trefwoorden: 
natuur winterweer april
(Advertentie)
(Advertentie)