De Watersport Woudsend dicht en toch weer open na valse positieve coronatest

Met een speciaal afhaalmenu moest het paasweekend toch nog wat vrolijkheid brengen voor restaurant de Watersport in Woudsend. Door een positieve coronatest van eigenaar Frans van der Molen liep alles echter anders dan verwacht. Bestellingen werden geannuleerd, werknemers moesten zich laten testen en hoefden ook niet aan het werk. Maar het was allemaal voor niets, want uiteindelijk was de test negatief.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Na een slecht coronajaar helpen alle euro's die er binnenkomen, maar eigenaar Frans van der Molen kreeg wat coronaklachten en liet zich testen. Begin vorige week las hij online de uitslag: hij was positief. Ruim een dag later belde de GGD dat de tekst toch negatief was. "Aan de ene kant was ik blij dat ik het niet had, maar aan de andere kant had ik er wel de pee in", verzucht Van der Molen.

Tweede keer

Wat er precies mis is gegaan, weet de restauranthouder ook niet. In december hebben hij en Michaela (zijn vrouw en mede-eigenaar, red.) al een keer corona gehad. "We dachten dat we het virus ook niet meer konden krijgen, maar met die Britse variant weet je het ook niet. Misschien stond de uitslag van toen nog wel in het systeem." Hoe de datum van de laatste test dan wel goed kon zijn, kan hij niet verklaren.

Alles geannuleerd

Na de positieve uitslag heeft De Watersport alle bestellingen voor het paasweekend geannuleerd. Dat moest daarna allemaal weer teruggedraaid worden. "Ik was wel kwaad, ja. We hebben iedereen die een bestelling had gedaan, afgebeld. We wonen ook in een klein dorp, dus het ging heel snel rond dat hier corona was", vertelt Michaela. "We hebben eerst naar buiten toe gecommuniceerd dat we dicht moesten. Daarna hebben we weer een bericht op Facebook gezet dat we toch open zijn. Je weet niet wat voor effect dat heeft."

Schade

Hoe groot de schade is, kan Frans niet zeggen. "Je kunt niet aantonen hoeveel mensen bijvoorbeeld niet bij ons besteld hebben, omdat ze het eerste bericht wel hebben gelezen, maar het tweede bericht niet. Maar we zitten als horeca al in de hoek waar de klappen vallen. Dan helpt dit geouwehoer niet." Toch blijven de twee positief. Frans: "Het is zoals het is. We maken er wat van. Straks komt het mooie weer eraan en dan hopen we snel weer open te kunnen. Maar we zijn niet blij met de GGD!"
Frans en Michaela van der Molen van De Watersport in Woudsend