Leeuwarder CDA-prominent wil 'zakenkabinet' met DSM-bestuurder als premier

De Leeuwarder CDA-prominent Sytze Faber is groot voorstander van een zakenkabinet om uit de politieke malaise van dit moment te komen. "Er is nu sprake van grotestagnatie, terwijl er vanalles moet gebeuren."
© ANP
In een zakenkabinet doen de beroepspolitici een stapje terug, en worden deskundige bestuurders op hun eigen terrein naar voren geschoven als minister. "Dat is ook democratisch, want hun beleid moet altijd nog gesanctioneerd worden door de Tweede Kamer", zegt Faber in het nieuwsforum van het radioprogramma Buro de Vries.
Na de discussie over de positie van Mark Rutte en het afhaken van de ChristenUnie als coalitiepartij onder Rutte's leiding, is er een vacuüm ontstaan. Een vlotte formatie lijkt er daarom niet in te ziten.
"En dat terwijl er wel vanalles geregeld moet worden", somt Faber op. "De landbouw, het onderwijs, de woningbouw, het armoede-probleem en niet te vergeten het klimaat!"
© Omrop Fryslân, René Koster
Sytze Faber in Buro de Vries
Faber weet ook wel wie in zo'n zakenkabinet premier moet worden: oud-DSM-bestuurder Feike Sijbesma, die kortgeleden als 'speciaal gezant' door het kabinet ingezet werd bij de bestrijding van de coronacrisis. "Sijbesma is nog niet te oud, en heeft Friese wortels. Hij zou dat goed kunnen doen."