Wijnjewoude opent proeftuin om dorp energieneutraal te maken

03 apr 2021 - 16:07

Een feestelijke dag vandaag voor de inwoners van Wijnjewoude: ieder huishouden kreeg vanmiddag en cheque van 2.000 euro door de bus. Het geld is bedoeld om het dorp energieneutraal te maken.

Proeftún Wynjewâld iepene

De dag begon met een geluidswagen op zonnestroom die door het dorp reed. Om elf uur was er voor iedereen een bijeenkomst om informatie te krijgen over het plan om Wijnjewoude energieneutraal te maken. De officiële opening van de proeftuin is een grote stap in goede richting, vertelt voorzitter van dorpscoöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) Pieter de Kroon. "Vandaag is een eindpunt en het is ook een beginpunt. Het eindpunt van het traject dat we duurzaam willen worden. En het begin van het verwezenlijken van onze droom.

In 2015 is WEN begonnen met de plannen voor een energieneutraal dorp. Wijnjewoude krijgt 4,3 miljoen euro subsidie om dit te realiseren. Een groot deel van at geld gaat naar de inwoners van het dorp. Ieder gezin krijgt een cheque van 2.000 euro om energiebesparende maatregelen te nemen. De Kroon: "De inwoners kunnen de volgende stap maken met duurzaamheid. Dat kost geld en dat is nog niet altijd rendabel. Daarom zijn we heel blij met deze stimulering." Een volgende stap kan zijn het plaatsen van zonnepanelen of een betere isolatie.

Pieter de Kroon reikt een cheque uit - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Ook de inwoners zijn blij met het initiatief. "Ik vind het een heel mooi idee om er mee aan de gang te zijn", vertelt inwoner John van der Veen. Hij hoopt dat iedereen mag doen wat ze bedenken. "Er zijn zoveel dingen, als iedereen zijn ding doet en een bijdrage levert dan vind ik het een heel goed initiatief."

De Wijnjewoudsters krijgen de 2.000 euro niet zomaar, daar moeten ze eerst en plan voor maken. "We willen met elkaar samenwerken zodat er een goed plan komt voor ieder huis en ieder bedrijf. Dan kunnen ze de volgende stap nemen", zegt De Kroon. Het dorp hoopt in 2025 helemaal energieneutraal te zijn.

Ek de ynwenners binne bliid mei it inisjatyf. "Ik fyn it in hiel moai idee om der mei oan de gong te wezen", fertelt ynwenner John van der Veen. Hy hopet dat elkenien dwaan mei wat der yn 'e holle hat. "Der binne sa folle dingen, at elk syn ding docht elkenien docht in bydrage dan fyn ik it in hiel goed inisjatyf."

De Wynjewâldsters krije de 2000 euro net samar, dêr moatte se earst in plan foar meitsje. "Wy wolle mei elkenien gearwurkje sadat der in goed plan komt foar elk hûs en elk bedriuw. Dan kinne sy de folgjende stap nimme", seit de Kroon. It doarp hopet yn 2025 folslein enerzjyneutraal te wêzen.

(Advertentie)
(Advertentie)