Burgemeester wil dat Heerenveen meedoet aan sneltestproef Open Nederland

02 apr 2021 - 19:08

Met een sneltest het terras op, even naar een museum, of het stadion in voor een voetbalwedstrijd. Dat is het idee achter een plan van drie ministeries om Nederland de komende tijd weer open te krijgen. Daarbij wordt op honderden locaties gekeken wat er allemaal mogelijk is wanneer mensen een negatieve sneltest kunnen tonen. De gemeente Heerenveen heeft zich aangemeld om mee te doen aan een grootschalige proef over enkele weken.

Boargemaster Van der Zwan fynt Hearrenfean 'poer geskikt' om mei te dwaan oan proef foar Open Nederland

SC Heerenveen - PEC Zwolle zou op 24 april de eerste voetbalwedstrijd kunnen worden met 4.000 man publiek in het Abe Lenstrastadion. Directeur Cees Roozemond is enthousiast over het voorstel. "Voetbal is beleving en emotie. Daarbij hoort het publiek in het stadion. Dat perspectief is heel belangrijk voor ons." Roozemond ging ervanuit dat hij in eerste instantie louter thuispubliek kan toelaten. Dan wordt het nog lastig genoeg om te bepalen wie de wedstrijd wel en niet mogen bijwonen. "Daar moeten we nog even goed over nadenken."

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen

Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Directeur Cees Roozemond van SC Heerenveen wil graag meewerken aan de proef

Weer mensen kunnen ontvangen is niet alleen belangrijk voor de sportclub, maar ook voor Museum Belvédère en de horeca van Heerenveen. De aard en schaal van Heerenveen in combinatie met de aanwezige voorzieningen maken de plaats volgens burgemeester Tjeerd van der Zwan 'erg geschikt' om mee te doen aan een proef in het kader van Open Nederland. "Het museum heeft zich al aangemeld. De horeca hier is goed georganiseerd en heeft ook al eerder bewezen zoiets goed aan te kunnen. Als het ergens kan, dan is dat in Heerenveen."

De burgemeester pleit echter niet voor het nemen van risico's. "Het moet natuurlijk wel verantwoord zijn, als je naar de besmettingscijfers kijkt. Maar nu steeds meer risicogroepen gevaccineerd zijn, kan de maatschappij weer stap voor stap open. Dat perspectief is heel belangrijk voor de middenstand, de horeca en culturele sector."

Museum Belvédère in Oranjewoud - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

De betrokken ministeries moeten de komende dagen nog definitief bepalen hoe de sneltesten en de experimenten er precies uit komen te zien. Ook moet nog groen licht worden gegeven voor de proef.

Christel Koning van Koninklijke Horeca Nederland in Heerenveen

Grand-bistro Het Postkantoor en grandcafé ’t Gerecht in Heerenveen - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda
(Advertentie)
(Advertentie)