Bestuurskundige over hevig Kamerdebat: "Een ongekend steekspel"

02 apr 2021 - 06:42

"Een schouwspel en steekspel dat ongekend is voor Nederlandse begrippen." Zo omschrijft bestuurskundige Rieks Osinga van de Thorbecke Academie het debat in de Tweede Kamer. Daarin kwam premier Mark Rutte zwaar onder vuur te liggen, omdat hij niet eerlijk zou zijn geweest over wat er tijdens de verkenningen gezegd is over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Foto: ANP

"Ik heb daar oprecht geen herinnering aan", zei Rutte. Later bleek uit de stukken dat de premier wel over Omtzigt had gesproken en dat hij hem minister wilde maken.

Osinga: "Het was een ongeloofwaardig verhaal. Toegegeven, Rutte heeft veel op zijn bord liggen: Europa, coronacrisis, formatie, nieuwe VVD-fractie. Maar het gaat hier niet over wat je dinsdag in de koffie had, maar over een prominent lid van de CDA-fractie met wie je wilt regeren. Dat vergeet je niet."

"Onvoorspelbaar"

Volgens Osinga waren er drie dingen die opvielen tijdens het debat. "Ten eerste krijg ik het gevoel dat de energie die niet in de verkiezingscampagne werd gestoken er nu uitkomt." Daarnaast gebeurde er ieder uur wel weer iets. "Wel of niet een briefje, wel of niet gebeld. Daardoor werd het erg onvoorspelbaar."

Osinga: "Als laatste zag ik een demissionair minister-president, in zijn rol als VVD-fractievoorzitter, die weliswaar strijdbaar maar toch ook wel wankel zag debatteren. Je zag een optelsom van al die kleerscheuren die hij in tien jaar tijd heeft opgelopen."

Een zooitje

Het debat dat door vriend en vijand een zooitje werd genoemd, doet het imago van de politiek en democratie geen goed. "Heel veel mensen zullen wel denken: wat gebeurt daar allemaal in hemelsnaam? Zeker omdat men na de verkiezingen de hoop en verwachting heeft dat belangrijke kwesties als de coronacrisis aangepakt worden", zegt Osinga.

Die mensen kijken volgens hem nu met teleurstelling en verbazing naar Den Haag. "Je mag hopen dat dit eenmalig is maar ik durf dit wel te zeggen: dit was echt wel prut."

Bestjoerskundige Rieks Osinga fan de Thorbecke Academie

(Advertentie)
(Advertentie)