Huisartsen beginnen met het vaccineren van 60- tot 65-jarigen

01 apr 2021 - 18:13

Friese huisartsen kunnen donderdag en vrijdag AstraZeneca-vaccins bestellen voor het vaccineren van de leeftijdsgroep 60 tot 65 jaar. Als dat goed verloopt, krijgen de huisartsen volgende week vrijdag de bestelde vaccins binnen. Die vaccins kunnen de week daarna geprikt worden bij de 60-plussers en kwetsbaren.

Huisartsen beginnen met vaccineren

Het is een kleine verrassing dat de huisartsen al zo snel aan de slag kunnen met het vaccineren van de groep 60 tot en met 64 jaar. Het komt doordat het RIVM heeft besloten dat de grote voorraden AstraZeneca verspreid worden over het noorden van het land. De huisartsen in Fryslân zijn er klaar voor om deze mensen te vaccineren. "We staan te popelen. We wisten natuurlijk al heel lang dat het kwam dus een heleboel voorbereidend werk was al gedaan. Het is nu even een tandje erbij om het ook echt allemaal geregeld te krijgen. De Frieze huisartsen zijn er absoluut klaar voor", zegt Karin Groeneveld, voorzitter van de landelijke huisartsenvereniging (LHV) in Fryslân.

Kwetsbaren

Het gaat niet alleen om vaccins voor 60-plussers, ook een grote groep kwetsbaren wordt gevaccineerd. Het gaat daarbij om mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas.

Huisarts Theo Bakker over het vaccineren van Sneek en omstreken

Het vaccineren gebeurt op verschillende manieren. Zo kan er in de praktijk gevaccineerd worden, maar maken sommige praktijken ook gebruik van de bestaande GGD-straten. Huisartsenpraktijken in de omstreken van Sneek, Leeuwarden en Drachten, waar al prikstraten zijn van de GGD, zullen daar de prikken zetten. Andere praktijken die verder van zo'n straat af liggen, vaccineren in een sporthal, zoals in Akkrum en Lemmer.

Samenwerking

In Sneek en omstreken werken de huisartsenpraktijken samen om de mensen zo snel als mogelijk te prikken. Het gaat om huisartsenpraktijken in onder andere Sneek, Kollum en IJlst. "We hebben er voor gekozen om het op de GGD-locatie te doen, die is daar al voor ingericht. Daarnaast vonden we het ook een prettige gedachte dat we daarmee een collectiviteit uitstralen. Dat we als huisartsen achter de vaccinaties staan en dat dat de plek is waar we ons laten vaccineren", vertelt Theo Bakker, voorzitter van het huisartsencollectief in Sneek.

Voorzitter Karin Groeneveld van de Landelijke Vereniging Huisartsen in Fryslân

Theo Bakker - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Volgende week ontvangen mensen van 60 jaar en ouder een brief van de huisartsen. "Mensen hoeven niet zelf nu met de praktijk te gaan bellen met de vraag 'wanneer ben ik aan de beurt?'. Je krijgt een brief en in die brief staat welke actie je moet ondernemen en dat kan per praktijk verschillen. Maar wacht even rustig af, die brief komt eraan", zegt Groeneveld. Waarschijnlijk krijgen de mensen in de twee weken daarna de eerste prik.

(Advertentie)
(Advertentie)