Aris schrikt van berichten matchfixing, club werkt mee aan onderzoek

De Leeuwarder basketbalclub Aris is erg geschrokken van de berichtgeving over matchfixing. Dat zegt algemeen manager Sierd Dijkman. "Dit is een klap yn het gezicht van de spelers, de technische staf, de organisatie, de fans en de sponsoren."
© Orange Pictures
De NOS meldt dat meerdere oud-spelers van Aris Leeuwarden verdacht worden van matchfixing. Ze zouden opzettelijk vier wedstrijden verloren hebben, zodat Zuid-Koreaanse gokkers tienduizenden euro's konden verdienen.
Volgens de NOS ligt het onderzoek naar de matchfixing nu stil. Het werd gedaan door het Instituut Sportrechtspraak, en dat kan anderen niet dwingen om mee te werken.
Dijkman zegt dat er snel duidelijkheid moet komen. "Het is van groot belang, voor de sport en de club, dat er snel duidelijkheid komt over het onderzoek. Wij hebben natuurlijk tot nu toe volledig meegewerkt aan het onderzoek, en dat blijft zo."

'Oplieding moet beter'

De Nederlandse Basketball Bond neemt de zaak serieus, zegt algemeen directeur Simone Volmer-van den Biggelaar. "Basketball is een sport die gevoelig is voor matchfixing, omdat je online overal in de wereld naar onze wedstrijden kunt kijken."
De opleiding van jonge basketballers moet aangepast worden, zegt ze. "Voor onze jonge talenten van de Orange Lions Academy bijvoorbeeld moet voorlichting over onderwerpen als matchfixing standaard deel uit maken van hun opleiding." Sportkoepel NOC*NSF heeft intussen besloten dat daar extra geld voor vrijgemaakt wordt.
Verslaggever Hayo Bootsma over de situatie bij Aris