CDA en D66 springen in de bres voor afvalproblemen in Leeuwarden

31 mrt 2021 - 18:52

De Leeuwarder fracties van het CDA en D66 hebben vragen aan het college gesteld over afvalproblemen in de gemeente. Zo zegt Fokelien van der Meulen van het CDA dat zij afgelopen zomer verschillende foto's kreeg doorgestuurd van overvolle afvalbakken. D66 stelt juist vragen over een specifiek probleem: de overlast van zwerfaval in de buurt van de McDonald's in Goutum.

Foto: D66 Leeuwarden

Volgens het CDA zijn er vooral problemen met afval bij recreatiegebieden. Dat kwam ook naar voren op een bijeenkomst in Grou. De fractie wil graag weten hoe vaak de gemeente meldingen krijgt van volle bakken. De partij pleit voor maatwerk: kijken of alle bakken op een goede plek staan.

Corona-afval

D66 kreeg juist signalen vanuit Goutum, dat omwonenden veel hinder ervaren van afval afkomstig van McDonalds. Volgens hen komt dat onder andere doordat mensen, vanwege het coronavirus, niet in het restaurant mogen eten, zodat er meer vanuit auto's wordt gegeten.

De fractie heeft contact gelegd met de eigenaar van de McDonald's, maar die zegt dat afvalbakken bij de Boksumerdyk kapot zijn gemaakt. De gemeente heeft die nog niet vervangen. De eigenaar wil zelf ook wel een grotere bak neerzetten bij de Brédyk-Boksumerdyk, maar daar heeft de gemeente nog geen toestemming voor gegeven.

(Advertentie)
(Advertentie)