Provincie in hoger beroep over veestal Ee: "Wij willen duidelijkheid"

30 mrt 2021 - 17:59

De provincie Fryslân gaat in hoger beroep in de zaak van de nieuwe stal voor 90 koeien in Ee. De bestuursrechter vernietigde eerder het besluit van de provincie om mee te werken aan een nieuwe loopstal van het maatschap Keegstra. Buurtbewoners en een milieu-organisatie maakten bezwaar bij de rechtbank en werden in het gelijk gesteld. Omdat deze uitspraak grote gevolgen kan hebben voor de hele sector gaat de provincie nu in hoger beroep.

Foto: Shutterstock.com (Toa55)

"Het is een zaak die het hele land raakt, dus we moeten er wel goed voor uitkomen. Wij doen het in samenwerking met de ministeries van landbouw, natuur en voedselkwaliteit en infrastructuur en waterstaat en met het IPO, dus de provincies. Zo hopen wij toch een goed verweer te krijgen op de punten die de rechter afgewezen heeft. Het is van nationaal belang om daar duidelijkheid over te krijgen", zegt gedeputeerde Klaas Fokkinga.

Duidelijkheid

De uitspraak van de rechter kan gevolgen hebben voor andere gevallen, geeft hij aan. Daarom willen wij nu weten hoe wij in andere gevallen verder moeten. Veel mensen zitten nu wel in nood: ze zijn met innovatieve zaken bezig, maar kan het wel? Dat moet helder worden."

Omdat de zaak nu opnieuw weer onder de rechter is, wilde Fokkinga inhoudelijk nog niet verder op de zaak ingaan. "Wij vragen eerst het pro-forma aan, dus we moeten de tijd hebben om het goed voor te bereiden. Daarna wordt bepaald wanneer de zaak gehouden kan worden."

Gedeputeerde Klaas Fokkinga

(Advertentie)
(Advertentie)