Waddenfonds steekt geld in karakteristieke boerderijen in Waddenregio

30 mrt 2021 - 16:26

Het Waddenfonds stelt dik 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor vier nieuwe projecten op het gebied van aquacultuur en cultuurhistorisch erfgoed. Een deel van het geld is bedoeld voor het behoud van karakteristieke boerderijen in de Waddenregio.

Een van de boerderijen die meedoet aan het project - Foto: Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, foto Kenneth Stamp

De boerderijen zijn belangrijke cultuurhistorische en landschappelijke elementen in de streek, vindt het Waddenfonds. Ze worden gezien als iconen van de plattelandscultuur. De boerderijstichtingen van Fryslân, Groningen en Noord-Holland willen tussen de negen en twaalf boerderijen een nieuwe functie geven. Dat kunnen dan bed-and-breakfasts worden, of zorgboerderijen.

De stichtingen steunen de eigenaars bij het veranderen naar de nieuwe functie. Zo krijgen ze hulp bij de veranderingen aan de boerderij, zodat die goed in het landschap passen. Ook bij het terugbrengen van het energieverbruik krijgen de eigenaars steun.

Ontvangst en verlichting

Alle boerderijen krijgen ook een ontvangstruimte en digitale middelen om locatievoorlichting te geven over het project. Zo komt er een paal aan de weg voor fietsers en wandelaars. En er worden promotiefilmpjes en een reizende expositie gemaakt.

(Advertentie)
(Advertentie)