Operaasje Fryske flagge: Sonja krijgt in Nepal af en toe bezoek van een olifant

30 mrt 2021 - 16:20

Alle landen op aarde hebben een emoji van de eigen vlag, maar de Friese vlag staat er niet bij. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân Operaasje Fryske Flagge bedacht. De Friese vlag moet in de lijst van emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen in het buitenland hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week Sonja Rusticus in Nepal, vlakbij een soort Jungle Book-achtige omgeving

Sonja Rusticus yn Nepal - Foto: Eigen foto

Luister naar Sonja Rusticus vanuit Nepal

Sonja is zo'n tien jaar geleden op reis gegaan en belandde in Bardiya. Met een gids heeft ze het gebied leren kennen. Het plan was om met de gids op zoek te gaan naar wilde dieren in een park. "Ik ging met hem de jungle in. Maar die wilde dieren komen niet altijd opdagen. Toen gebeurde er wat anders en raakten de vlinders in mijn buik. En ook in die van hem. Zo is de liefde ontstaan in de jungle." Sonja is blijven hangen in Nepal en de gids is inmiddels haar man.

Sinds 2014 hebben Sonja en haar man een gasthuis. Daar ontvangen ze vakantiegangers en verzorgen ze activiteiten de bergen in, maar ook in het nationale park van Bardiya en de safari. Altijd met begeleiding, want de wilde dieren kun je niet zomaar vertrouwen. In het gasthuis hebben ze vijf kamers voor in totaal twaalf gasten. Sonja doet de marketing, sociale media, boekingen en financiën. Haar man is meer van de buitentochten.

Ik werd 's avonds wakker, ik dacht: wat is dit? Wat hoor ik hier?

Er stond plotseling een olifant bij Sonja in det tuin

Ze wonen op zo'n vijf minuten van het park en ze kijken uit op de rijst- tarwevelden. "In het park leven tijgers, olifanten, neushoorns, apen en prachtige vogels." In bepaalde periodes in het jaar komt er ook wel eens een olifant uit het park en die zit dan in de tuin van iemand uit het dorp. Dat is Sonja ook wel eens overkomen. "Er is wel een soort hek om een deel van het park, maar daar batst de olifant dwars doorheen. In oktober werd ik 's avonds wakker, ik dacht: wat is dit? Wat hoor ik hier? Toen stond er een grote olifant naast het raam! Ik bleef in m'n kamer en heb m'n man erop af gestuurd. Hij weet hoe hij ermee om moet gaan."

Ieder jaar terug naar Fryslân

Ieder jaar komt Sonja naar Fryslân, ze blijft hier dan zes weken. Ze ziet haar familie dan weer, gaat even naar Terschelling en even naar Leeuwarden. Dat doet ze altijd in de zomer. Die periode regent het in Nepal veel en komen er bijna geen vakantiegangers naar Bardiya. Vanwege het coronavirus moest ze vorig jaar haar reis naar Nederland een keer overslaan, ze hoopt dat het dit jaar wel kan doorgaan. "Het is hartstikke fijn om je familie en vrienden weer te zien en even door Leeuwarden te fietsen of over het strand te lopen. Ik zie er wel naar uit om over een aantal maanden weer naar Nederland te gaan. Dus ik hoop dat alles snel weer een beetje versoepeld wordt."

Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.

Meedoen? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we op woensdag in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries buiten Fryslân.

Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.

(Advertentie)
(Advertentie)