Historicus geeft Canadezen die Wergea bevrijdden een gezicht

30 mrt 2021 - 13:44

Hoe vier je in coronatijd de bevrijding? In Wergea doen ze dat digitaal, met een zoommeeting, met Canadezen aan de ene kant en Wergeasters aan de andere. Historicus en oud-Wergeaster Edwin Meinsma organiseert de online herdenking. Hij heeft uitgezocht wie de helden waren die Wergea 76 jaar geleden bevrijdden.

Een van de universal carriers van de 'reconnaissance troop' onder bevel van luitenant Arthur Frederick Harris (17th Duke of Yorks Royal Canadian Hussars), de foto is gemaakt bij Oude Schouw - Foto: Fam. Kuindersma

"Ik las vorig jaar nog wat brieven van m'n opa", vertelt Meinsma. "Hij heeft bij de bevrijding Canadezen leren kennen en hij heeft nog wat jaren met ze gecorrespondeerd. Als je die brieven leest, dan krijgen die Canadezen een gezicht. Dat deed mij realiseren: ik weet eigenlijk niet wie de bevrijders van Wergea waren. Hoe zagen ze eruit? Wie waren ze?"

Luitenant Harris

Meinsma is dus historicus en de Tweede Wereldoorlog heeft zijn interesse. Hij heeft zich verdiept in de Canadezen en geprobeerd om er een gezicht en verhalen bij te vinden. "Ik ben begonnen met het doorspitten van Canadese archieven. Dat heb ik gecombineerd met lokale bronnen en dat leidt al vrij snel tot een aantal namen." De naam van luitenant Harris sprong eruit, hij was echt betrokken bij de bevrijding van Wergea. "Over hem was weinig tot niets bekend, maar met hulp vanuit Canada hebben we nu resultaat. We hebben z'n familie kunnen vinden."

Een Humber IIIA Scoutcar van het B Squadron van de 17th Duke of Yorks Royal Canadian Hussars bij Oude Schouw - Foto: Fam. Kuindersma

Op 10 april wil Meinsma digitaal stilstaan bij de bevrijding van Wergea. "Dan willen we de resultaten van het historisch onderzoek met elkaar delen. De Canadezen van het regiment van Harris hebben een verhaal voorbereid. En ik vertel vanuit mijn rol iets over het Nederlandse en Friese perspectief. En uiteraard de familie van Harris die erbij aansluit."

Extra persoonlijk

Het is dan wel digitaal, maar dat maakt het niet minder persoonlijk. Volgens Meinsma wordt het juist extra speciaal. "Omdat je met elkaar in gesprek bent. Je wilt het liefst de persoonlijke verhalen van de mensen leren kennen. Dat lukt alleen als je met de mensen in gesprek komt en de verhalen hoort uit hun mond."

(Advertentie)
(Advertentie)