20 jaar homohuwelijk in Fryslân: meeste gesloten in Leeuwarden en Harlingen

Hoe stedelijker de gemeente, des te groter het aandeel homohuwelijken in alle huwelijken die de afgelopen twintig jaar zijn gesloten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in Fryslân in Harlingen en Leeuwarden de meeste huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht zijn gesloten, sinds de invoering van het homohuwelijk in 2001.
© CBS
Op 1 april is het 20 jaar geleden dat het eerste huwelijk tussen twee partners van hetzelfde geslacht werd gesloten in Nederland. Sinds die tijd groeit het aandeel homohuwelijken in het totaal gesloten huwelijken gestaag. Binnen Fryslân zijn de verschillen echter groot.
In de gemeenten Harlingen en Leeuwarden is bij ruim 19 op de 1.000 huwelijken sprake van een homohuwelijk. In de gemeenten Dantumadiel en Achtkarspelen ligt het aandeel veel lager; daar is respectievelijk bijna 3 en ruim 6 op de 1.000 huwelijken een homohuwelijk.

Amsterdam en Biblebelt

Ook landelijk is te zien dat vooral in stedelijke regio's homohuwelijken gesloten worden. In heel Nederland zijn 17 op de 1.000 getrouwde stellen van het gelijke geslacht. In Fryslân komen alleen de gemeenten Ooststellingwerf (17,2), Weststellingwerf (19,1) en de eerder genoemde gemeenten Harlingen en Leeuwarden daarbovenuit.
homo-houlik © Shutterstock.com
Landelijk heeft de gemeente Amsterdam het hoogste aandeel; hier is 45 op de 1.000 huwelijken een homohuwelijk. In Biblebelt-gemeenten zoals Barneveld (3,9), Staphorst (3,0) en Bunschoten (3,3) ligt het aandeel veel lager. Dantumadiel (2,8), de laagst scorende gemeente van onze provincie, staat op plek vier van de ranglijst met de minste homohuwelijken. Alleen op Urk, in Woudenberg en in Oldebroek ligt het aandeel nog lager.

Vrouwen scheiden vaker

In Nederland scheiden ieder jaar zo'n 400 paren van hetzelfde geslacht. Vrouwelijke stellen gaan aanzienlijk vaker uit elkaar dan mannelijke stellen. Van de vrouwelijke paren die in 2010 trouwden was 26 procent na tien jaar weer gescheiden. Bij de mannen was dat maar 14 procent.