Moet een burgemeester de eigen inwoners tutoyeren?

29 mrt 2021 - 21:19

Moet een burgemeester 'u' of 'je' zeggen tegen de eigen inwoners? Burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf schreef in een brief aan inwoners zinnen als 'Hoe gaat het met jou?' en 'Houdt je het nog vol?' Raadslid Marlène Postma is het daar helemaal niet mee eens. "Heel veel mensen zijn niet zo blij met de aanspreekvorm die de gemeente bezigt. Dat vinden ze niet zo fijn."

Het gemeentehuis van Weststellingwerf - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Het tutoyeren was een bewust keuze van de gemeente. Van de Nadort zegt dat hij de kloof tussen de gemeente en de inwoners kleiner maakt. Het is ook meer van deze tijd, zegt hij.

Postma is daar niet van overtuigd. Ze gelooft ook niet dat het helpt om jongere mensen zo aan te spreken. "Onze steunfractie heeft veel jongeren, zij hebben ook niet het gevoel dat dit de kloof verkleint. Vanaf 18 jaar moet het voor iedereen 'u' zijn, dat zeggen zelfs de jongeren."

Ook in Amsterdam vousvoyeren ze

Postma zegt dat andere gemeenten ook nog 'u' gebruiken. "Noem Amsterdam bijvoorbeeld: daar gebruiken ze de aanspreekvorm 'u' en die willen ze blijven gebruiken."

Het raadslid kwam maandagavond al met een motie om weer over te stappen op de meer formele aanspreekvorm. De rest van de raad wilde het maandag nog niet behandelen. Dat wordt dus niet eerder dan een latere raadsvergadering.

(Advertentie)
(Advertentie)