13 jaar cel geëist voor poging tot doodslag in Dokkum

29 mrt 2021 - 21:49

Het Openbaar Ministerie heeft maandag 13 jaar cel geëist tegen een man van 35 jaar uit Ferwert voor poging tot doodslag. Hij zou in de nacht van 27 april vorig jaar zijn 29-jarige ex-vriendin ernstig hebben mishandeld in Dokkum.

Justysje - Foto: Shutterstock.com

De officier van justitie spreekt van een 'buitensporig gewelddadig delict'. De vrouw lag zwaargewond in de garage en het huis was in brand gestoken. Toen de hulpdiensten kwamen, liep het bloed onder de garagedeur door en stond de woning vol rook. De driejarige dochter van de vrouw lag in bed. De vrouw had drie schedelfracturen, en ze was in shock op het moment dat de politie bij haar woning arriveerde.

Een spoor van bloed in het huis leek erop te wijzen dat ze van de trap tot in de garage was gesleept. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis en de artsen vreesden dat ze het niet zou overleven. De officier noemde het 'gruwelijk en schokkend' hoe de vrouw is aangetroffen.

Korte relatie

De verdachten en het slachtoffer hebben korte tijd een relatie gehad. De vrouw had eerder meldingen gedaan bij de politie dat de Ferwerter haar stalkte.

Volgens de verdachte was dat juist andersom. Hij zei dat zij hem stalkte. De man werd diezelfde nacht nog aangehouden. Hij was middenin de nacht thuisgekomen, in zijn auto stond een emmer met schoonmaakmiddelen. Hij verklaarde dat hij zijn auto had schoongemaakt. Volgens de officier van justitie heeft hij sporen uit zijn auto gewist.

Eerder die nacht was hij naakt thuisgekomen en had hij gedoucht. Daarover had de verdachte gezegd dat hij nachtmerries had, en een burn-out. Hij had tegen zijn vrouw gezegd dat hij die nacht niet kon slapen en daarom bloot door de weilanden en sloten had gerend. Zijn kleren zijn nooit teruggevonden.

Geen onderzoek naar toerekeningsvatbaarheid

De Ferwerter wilde niet meewerken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Er konden daarom ook geen conclusies worden getrokken over de toerekeningsvatbaarheid van de man. De officier rekent de verdachte het delict daarom ook volledig aan. Een advies over een behandeling ligt er niet. "Maar ik kan me voorstellen dat de rechtbank reden ziet om tbs op te leggen", zei de officier.

De advocaat van de verdachte wil vrijspraak. Hij zette grote vraagtekens bij het bewijs. In het huis zijn geen sporen gevonden die naar de verdachte wijzen.

De rechter doet over vier weken uitspraak in de zaak.

(Advertentie)
(Advertentie)