Einde aan lunchroom Afsluitdijk: "Er gaat 85 jaar nostalgie verloren"

29 mrt 2021 - 17:22

Na 85 jaar komt er een einde aan de lunchroom van het monument op de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat wil het monument anders inrichten, tot verdriet van de uitbaters die er nu in zitten. "Er gaat 85 jaar nostalgie verloren."

Einde aan lunchroom Afsluitdijk

Nu daan de oude foto's, landkaarten, ankers, scheepskatrollen en souvenirs te koop. De gasten vragen zich af waarom alles met 50% korting te koop staat. "Met pijn in het hart gaan we hier weg", zegt uitbater Alex Terpstra tegen NH Nieuws. "Dit is nooit de bedoeling geweest."

Terpstra heeft de lunchroom tien jaar geleden overgenomen. Hij zou het werk doen tot zijn pensioen, maar Rijkswaterstaat besluit anders. Ze zeggen dat het pand niet meer aan de eisen van tegenwoordig voldoet en dat renovatie nodig is. De brandveiligheid is niet op orde en er is geen nooduitgang. Terpstra: "Zij willen de boel voor miljoenen verbouwen en daar passen wij niet meer in. Dat kregen we afgelopen november te horen. Ik heb inmiddels al het personeel moeten ontslaan en ik heb straks ook niets meer."

Uitbreiding mede op verzoek van provincies en gemeentes

Rijkswaterstaat laat in een reactie weten begrip te hebben voor de teleurstelling. "De afgesproken huurperiode van 2x5 jaar liep af (overigens is er is nog een jaar verlenging gegeven) en bood daarmee mogelijkheid tot een grondige renovatie", schrijven ze. "Er komen bijvoorbeeld meer toiletten en de horecaruimte wordt twee keer zo groot. Dit is mede op verzoek van de provincies en gemeenten, zij dragen bij aan de uitbreiding. Bij de nieuwe aanbesteding in 2023 kan de huidige uitbater zich opnieuw inschrijven."

Trefwoorden: 
Afsluitdijk lunchroom
(Advertentie)
(Advertentie)