Hoe komt het met de iepenloftspullen deze zomer?

Het is de vraag die iedere liefhebber van de iepenloftspullen bezig houdt: gaan de toneelstukken dit jaar door of niet? Verschillende organisaties van iepenloftspullen nemen toch de gok om een spektakel te organiseren. Zo ook in Ryptsjerk, waar het in september los gaat. "Als we het niet doen, ben ik van dat ik spijt krijg", zegt Simone Montsma van de organisatie. "Dat wil ik per se niet."
Iepenloftspullen
"Kijk, op deze weide moet het dan in september losgaan." Met grote passen loopt Montsma door een veld in Ryptsjerk. Het is nu nog groen, maar over een paar maanden moet er genoeg maïs staan om het stuk Maistiid op te voeren. Het stuk gaat over verschillende families die ruzie met elkaar hebben.
"Vorig jaar werd alles al afgezegd", vertelt Montsma. "Dat kwam toen wel even hard aan, want we hadden alles al klaar. Voor dit jaar hebben we dus de gok genomen om het toch door te laten gaan, want we hebben het in principe ook nog liggen. We hebben het gewoon meegenomen naar dit jaar. De regelingen zijn ook veranderd, want na 1 juli mag je volgens de regering gewoon dingen organiseren. Je krijgt dan een vergoeding. Het is allemaal wel spannend, maar we gaan ervoor."
Verslaggever Willem Vermeltfoort en de organisatie iepenloftspul Ryptsjerk
Het verschuiven van de datum na één juli komt voor de organisatie in Ryptsjerk mooi uit, maar in Burgum hebben ze er minder mazzel mee. "We hebben in mei een stuk over Schindler's List", zegt Rigt Westerlaan-de Boer. Ze is bestuurslid van het iepenloftspul in Burgum. "Je kan begrijpen dat het dan niet mogelijk is om een stuk op te voeren. De repetities hadden volop bezig moeten zijn. We zijn wel verantwoordelijk voor het publiek en voor de acteurs. Dat is geen doen en dus hebben we het geschrapt. Dat doet pijn, maar het is niet anders."
Het stuk speelt zich af achter de melkfabriek in Burgum. "Deze lijkt ook wel een beetje op die uit de film", zegt regisseur Theo Smedes. Hij heeft een vervelend jaar achter de rug. Alle stukken zijn geschrapt. Hij hoopt dan ook snel weer aan het werk te kunnen. "Ik snap de regels wel hoor, maar het doet wel pijn. Vorig jaar kwam het als een bom en nu zit je er nog in. Je wil doen waar je van houdt en dat is het toneel. Als je dan voor de tweede keer zo'n klap krijgt dat het niet doorgaat, dan komt dat aan."
Verslaggever Willem Vermeltfoort en de organisatie van iepenloftspul Burgum
In Jorwert wilden ze niet langer bij de pakken neerzitten. "We zullen in september een voorstelling brengen. Hoe dan ook", zegt Nynke Eerligh van het Iepenloftspul Jorwert. Eind deze maand zal daarom weer worden begonnen met repeteren. Vooralsnog online. Op de rol staat de voorstelling Freonen. Het stuk zou eigenlijk afgelopen jaar gespeeld worden, maar is doorgeschoven naar dit jaar. "Er wordt wel rekening gehouden met minder publiek", zegt Eerligh. Waar normaal 500 mensen op de tribunes zaten, is nu plek voor 250.
Wat de financiële consequenties daarvan zijn, is nog niet helemaal duidelijk, maar gespeeld wordt er. "Jazeker, ook als de maatregels niet versoepeld worden of zelfs strenger zijn. We hebben een alternatief achter de hand voor het geval dat", zegt Eerligh. "We denken daarbij aan een theaterdiner in het café. Dat hebben we afgelopen jaar al uitgeprobeerd en was toen een 'boppeslach'. Maar ja, dat wordt dan wel een heel andere voorstelling dan we nu voor ogen hebben."

Iepenloftspullen bij Weromrop

Door de jaren heen heeft Omrop Fryslân vaak aandacht gehad voor de verschillende iepenloftspullen in de provincie. Veel videomateriaal is terug te vinden op Weromrop. Het iepenloftspul van Dronryp in 1994 was het eerste waar de Omrop in het nieuwsprogramma Hjoed verslag van deed.
Het iepenloftspul van Dronryp in 1994
Meer reportages uit het archief van Omrop Fryslân over de iepenloftspullen:
Kijk voor meer Omrop-archief op Weromrop.