Omrop TIP: De passie van Abbega

27 mrt 2021 - 11:01

Koren en orkesten repeteren elk jaar in maart voor de Matthäus Passion. Maar door corona blijft het ook nu stil. Achter de schermen wordt echter gewerkt aan een nieuwe Friese Passie, die volgend jaar in première gaat. Een heel nieuw stuk, geschreven door Eppie Dam en op muziek gezet door dirigent Gerben van der Veen.

In 2016 was Gerben van der Veen betrokken bij een bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion. De Fryslân DOK 'De passie van Abbega' wordt uitgezonden op 27 maart bij NPO2 en op 28 maart bij Omrop Fryslân.

Op 3 april 1942 werd in het kerkje van Abbega de Matthäus Passion uitgevoerd door een klein dorpskoor zonder ervaring. Het concert werd van grote betekenis voor de aanwezigen en voor een latere generatie musici. De ouders van dirigent Gerben van der Veen zongen in 1942 beide in het koor. Het stuk zou het muzikale hart van hun huwelijk en gezin worden.

Fioeliste yn 1942 yn de tsjerke fan Abbegea - Foto: Omrop Fryslân

Een kleine gemeenschap die in oorlogstijd de geest en kracht vindt om zo'n pittig Duits stuk op te voeren; het spreekt Van der Veen zo tot de verbeelding dat hij in 2016 op zoek gaat naar de muzikale wortels van zijn familie en hemzelf. Filmmaker Murk Jaep van der Schaaf maakte er een Fryslân DOK over. Het concert in de dorpskerk van Abbega was een ervaring die generaties later nog doorklinkt in zijn familiegeschiedenis en in de rijke koortraditie van Friesland.

dirigint Gerben van der Veen - Foto: Omrop Fryslân

Fryslân DOK: De passie van Abbega (Nederlands ondertiteld)

Zaterdag 27 maart 2021 NPO2 15.30 uur

Zondag 28 maart 2021 Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)

Deze Fryslân DOK is eerder uitgezonden in het voorjaar van 2016.

(Advertentie)
(Advertentie)