Fries Blockbusterfonds opgericht voor grote theater- en museumevenementen

27 mrt 2021 - 12:16

Vier Friese fondsen hebben samen een nieuwe fonds opgericht om grote theater- en museumevenementen in Fryslân te stimuleren. Het is bedoeld voor producenten en organisaties in het hele land, maar de voorwaarde is wel dat het evenement in Fryslân wordt gehouden. Er komt in het begin een half miljoen euro voor elke sector in het Friese Blockbusterfonds.

Foto: Omrop Fryslan, Wytse Vellinga

Producenten en organisaties kunnen geld lenen uit het fonds. Voor ambitieuze projecten zijn bij de start vaan flinke investeringen nodig, waar lastig geldschieters voor te vinden zijn. Daar wil het Blockbusterfonds een rol in spelen. Fred Tuininga van het Fonds: "Wij gaan uit van blockbusters die een succes worden en waar bij de uitvoering voldoende middelen vrijkomen om de lening terug te betalen."

Lening

Het is een lening die moet worden gezien als een soort startkapitaal, vertelt Siart Smit die ook in het bestuur van het BB-fonds zit. Het kan helpen om geld bij andere fondsen los te krijgen om te kunnen beginnen met de productie.

De bijdrage uit het fonds is bedoeld voor grote evenementen die veel publiek aantrekken, zoals in het Culturele Hoofdstadjaar De Stormruiter en de tentoonstelling over Escher. Maar ook kleinere producties die veel aandacht trekken, kunnen een aanvraag indienen. De eerste reactie is al binnen. Wie het is, wil Smit niet vertellen. Ze gaan in gesprek met de aanvraagindiener.

Het fonds is een initiatief van Stichting FB Oranjewoud, Stichting Ondernemersfonds Leeuwarden, Ir. Abe Bonnema Stichting en Stichting het Old Burger Weeshuis. Fred Tuininga is benoemd tot voorzitter van het theaterfonds en Siart Smit, ook bekend van het Terschellinger festival Oerol, als voorzitter van het museumfonds.

(Advertentie)
(Advertentie)