Directeur Thialf: "Beeldvorming kwalijk voor goede reputatie"

26 mrt 2021 - 15:16

Wat Thialf-directeur Marc Winters betreft is met het rapport van de TU Delft de kwestie over de ventilatie afgesloten. Hij heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de afgelopen weken. "Ik ben blij dat onafhankelijk is vastgesteld dat we hier geen rare dingen doen. Maar de beeldvorming was kwalijk voor de goede reputatie van Thialf."

Directeur Marc Winters van Thialf

Volgens Winters was de beeldvorming in het nadeel van atleten en fans die twijvelden aan de records. "Dat blijkt achteraf onnodig en met die conclusie, en de overdenking van de aanbevelingen van TU Delft, sluiten we deze kwestie af", zegt Winters.

Onderzoek van de TU Delft heeft uitgewezen dat er sprake is van meewind. Het verschil tussen roosters aan het plafond en roosters achter de boarding was volgens de onderzoekers niet te meten.

Marc Winters fan Thialf - Foto: Orange Pictures

Volgens Winters komen de conclusies overeen met de eerdere uitleg van Thialf. "De luchtstroom uit de bewuste roosters achter de boarding varieert inderdaad per rooster, zoals door sommige critici al werd beweerd. Deze luchtstroom is puur ontworpen als verticaal luchtgordijn, wordt omhoog geblazen, en aan de zijkant boven de tribunes weer weggezogen."

"Die hoeveelheid is volgens het ontwerp ingesteld op 150-200 m3 per uur en komt bij de meeste roosters neer op 5 à 7 meter per seconde. Het onderzoek van TU Delft maakt duidelijk dat slechts een fractie daarvan op de baan terecht komt. Daarmee blijft overeind dat bijna de gehele luchtstroom uit de roosters wordt afgezogen boven de tribunes en dus een verwaarloosbaar verschil geeft boven de baan".

Thialf is de eerste baan baan die op deze manier wordt onderzocht. De TU Delft adviseert om andere ijsbanen ook te onderzoeken. Thialf is van plan om die aanbeveling onder de aandacht te brengen van de internationale schaatsunie ISU.

Trefwoorden: 
Thialf Marc Winters roosters
(Advertentie)
(Advertentie)