Rapport: Ventilatiesysteem Thialf zorgt voor meewind

Het ventilatiesysteem in ijsstadion Thialf bezorgt de schaatsers meewind. De wind valt binnen de normen van sportbond NOC*NSF. Dat blijkt uit een rapport van TNO en de Technische Universiteit Delft. Beide partijen hebben de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar de zogenaamde blowers die in Thialf voor recordtijden zouden zorgen. De meewind kan op de 10 kilometers seconden voordeel opleveren, zegt onderzoeker Alexander Spoelstra van de TU Delft.
Ventilatie in Thialf zorgt voor meewind
Het rapport is vrijdag aangeboden aan directeur Marc Winters van Thialf. Het levert veel vragen op, zegt de TU Delft. De universiteit adviseert meer onderzoek te doen.
"In iedere overdekte wedstrijdhal is er een ventilatiesysteem, en wordt er een luchtstroom gecreëerd", schrijft de TU. "Thialf is de eerste locatie waar deze luchtstroom is gemeten. Wanneer andere ijsbanen waar internationale wedstrijden worden gereden ook worden meegenomen, zet dat de uitkomsten in perspectief en zou dat een eerste stap kunnen zijn naar normering in de schaatsport."
© Orange Pictures
De meewind kan oplopen tot 0,5 kilometer per uur, zegt Spoelstra. "Dat is een hele kleine waarde. Je kan het vergelijken met windkracht 0 als de gemeten wind buiten zou staan."
"Echter kunnen, zeker in topsport, kleine waardes veel impact hebben. Het is opmerkelijk dat er in elke meting een meewind is gemeten. Wij adviseren Thialf om meer onderzoek te doen naar het ventilatiesysteem en of het aanpassen van de richting van de vloerventilatie een verschil geeft in de luchtstroomrichting".

Mechanische luchtstroom

De omstandigheden in Thialf zijn al de hele winter onderwerp van gesprek. De ijsvloer is veranderd, maar een verandering in het luchtcirculatiesysteem zou ook voor snellere tijden zorgen. Rondom de baan zitten zo'n 600 luchtroosters achter de boarding om een luchtgordijn te maken tussen de boarding en de tribune, zodat het publiek geen invloed heeft op de wedstrijden.
Die roosters zijn in november een kwartslag gedraaid. Daardoor wordt de lucht uit de roosters schuin over de baan geblazen, en dat zou ervoor zorgen dat de schaatsers steeds meewind hebben. "Als de luchtstroom gemanipuleerd is, kan ik nooit meer tijden met elkaar gelijken. Dan kan ik de prestaties niet meer in perspectief zien", schreef oud-schaatsers Erben Wennemars in december op zijn Instagram.

Wereldrecord Van der Poel

Thialf zei in december nog dat het grote aantal records niets te maken heeft met de luchtroosters. Na afloop van de kwalificatietoernooien werd toen gesuggereerd dat Thialf een mechanische luchtstroom op gang had gebracht waardoor schaatsers continu wind mee hadden.
Maar ook bij de internationale toernooien later in het seizoen twijfelden meerdere schaatsers over de eerlijkheid van de situatie. Het meest opvallend was de prestatie van de Zweed Nils van der Poel bij de WK afstanden op de 10 kilometer. Hij pakte goud met een sensationeel wereldrecord. Na alle kritiek gaf de directie van Thialf toen de opdracht aan de TU Delft om onderzoek te doen naar de blowers.
Alexander Spoelstra van TU Delft en Thialf-directeur Marc Winters