Van Gorredijk naar Den Haag: Op introductie in de Tweede Kamer

25 mrt 2021 - 22:29

Zijn leven lijkt de afgelopen weken wel een rollercoaster. Romke de Jong van D66 is als Tweede Kamerlid gekozen en mag naar Den Haag. Een hele omslag voor hem: van het kleine Gorredijk naar de grote politieke hoofdstad. Deze week is zijn introductie in Den Haag. "Het voelt een beetje onwerkelijk."

Romke de Jong - Foto: Twitter, @romkedejong

De Jong is als nummer 24 van de lijst gekozen voor de Kamer. Door de grote winst van D66 is een van de zetels nu voor hem. Deze week is de introductie en mag hij zijn werkkamer inrichten en alvast oefenen voor het debat. "Ik wil het gat tussen Den Haag en Fryslân verkleinen", zegt De Jong. "De problemen hier zijn heel anders dan daar. Gemeenten die rondlopen met tekorten, daar wil ik aan werken. Gemeenten moeten worden geholpen om het budget op orde te krijgen. Maar ook ben ik zelf ondernemer en daarom wil ik ook die gedachte van dat sterke MKB laten zien."

De partij van De Jong, D66, krijgt deze dagen meteen een politieke crisis voor de voeten. Kajsa Ollongren moet als verkenner stoppen met de formatie, nu haar notities zijn gefotografeerd op het Binnenhof. Maar De Jong zegt dat hij weinig van de crisis heeft meegekregen.

"Wat je nu vooral ziet is dat er diverse formaties lopen. Je hebt de huidige fractie, mensen die bezig zijn met de formatie en je hebt een nieuwe lichting mensen. Van die laatste ben ik er een en onderling is er nog niet zoveel contact. We zitten in een grote vleugel en dan krijg weinig mee." Wel zegt hij van de crisis te leren. "Ik ben gelukkig iemand die digitaal werkt en de iPad kan gewoon uit."

Ik ben gelukkig iemand die digitaal werkt en de iPad kan gewoon uit.

Romke de Jong, D66

Als hoofddoel stelt De Jong dat hij de kloof tussen platteland en stad wil dichten. "Ik blijf in Fryslân wonen, want ik kan de ruimte niet missen. Den Haag is mooi, maar ik ben blij als ik Almere of Lelystad voorbij ben. Dan ben ik blij dat ik terugkom. Gelukkig is het reizen te doen, want op donderdag en vrijdag kunnen we thuiswerken. In die dagen wil ik ook veel de provincie in, kijken wat er bij de mensen speelt."

Er is ook al Fries gesproken in de Kamer. "Ik kwam heel toevallig Habtamu de Hoop tegen en dan praten we natuurlijk even in onze eigen taal. Maar voorzitter Arib zei al dat ze er niets van verstaat."

Verslaggever Willem Vermeltfoort praat met Romke de Jong

Trefwoorden: 
D66 verkiezingen Romke de Jong
(Advertentie)
(Advertentie)