Beelden Tony Cragg staan na São Paolo en Sydney nu in Heerenveen

24 mrt 2021 - 21:55

Buiten bij museum Belvédère in Heerenveen staan sinds deze week zes gigantische beelden van de beroemde Britse kunstenaar Tony Cragg. De beelden staan normaal gesproken in grote steden zoals Sao Paolo en Sydney, maar tot september zijn ze te vinden in Fryslân. Directeur Han Steenbruggen is er erg blij mee. "Dit trekt mensen zelfs nu we eigenlijk dicht zijn. En zo kunnen mensen coronaproof toch nog wat cultuur opdoen."

Kijk hier hoe de beelden eruitzien:

Ook binnen in het museum staan nog een aantal beelden van Cragg, maar door corona zijn die voorlopig niet te bezichtigen voor het grote publiek. "We hadden deze tentoonstelling eigenlijk anderhalf jaar geleden al afgesproken vlak voordat corona uitbrak. Dat is natuurlijk wel wat vervelend. Maar omdat het nog doorloopt tot september komen er vast ook nog wel bezoekers binnen om deze bijzondere beelden te zien."

Cragg is over de hele werd beroemd. Dat komt mede doordat hij werkt met vreemde materialen zoals plastic, glasvezel en kevlar. Zijn beelden zijn vormen die volgens Steenbruggen uitnodigen om er eens omheen te lopen. "En dat doen mensen nu zelfs al nu we nog een beetje aan het opbouwen zijn."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het is bij de opbouw inderdaad een drukte van belang. De ene na de andere auto en fietser maakt even een extra rondje over het parkeerterrein. "Je ziet dat mensen wel even toe zijn aan een uitje. We kunnen niet zoveel en dan is het toch mooi dat wij dit kunnen bieden," zo zegt museumdirecteur Steenbergen.

Foto: omrop Fryslân, Wytse Vellinga
(Advertentie)
(Advertentie)