"Zuidoost-Fryslân geschikt leefgebied voor de wolf"

24 mrt 2021 - 19:30

Zuidoost-Fryslân tot Drachten is geschikt leefgebied voor wolven. Dat zegt deskundige van de zoogdierenvereniging en landelijk coördinator van de wolvenmonitoring Glenn Lelieveld. Hij deed dat woensdagmiddag op een provinciale bijeenkomst van deskundigen over de wolf. Lelieveld verwacht dat de wolf zich op termijn zal vestigen in onze provincie.

Foto: Shutterstock

Er zijn twee factoren van belang waar het gaat om de vestiging van een wolf. Dat zijn voldoende rust en voldoende eten. Bij dat laatste gaat het met name om het wild in het gebied, zoals reeën. Hoeveel wolven er komen en op wat voor termijn, is niet te voorspellen zegt Lelieveld. Mensen krijgen er wellicht niet het meeste van mee, maar voor boeren en vooral schapenhouders geldt dat er op provinciaal niveau een en ander moet worden voorbereid. De ervaringen uit onder andere Duitsland zijn dat wolven die zich vestigen, met name wild eten en dat wolven die naar andere gebieden trekken wel eens vee aanvallen.

Beschermen veel werk

Als je kijkt naar hoe er in Fryslân schapen worden gehouden, is het effectief beschermen van de beesten een hoop werk. Als er geen subsidie voor komt, is het risico heel groot dat het houden van schapen niet meer uit kan, zo waarschuwden deskundigen op de provinciale bijeenkomst. Schapenhouders hier concurreren op de wereldmarkt met schapenhouders uit landen waar geen wolven zijn, zoals Ierland en Nieuw-Zeeland.

Foto: Omrop Fryslân

Vee beschermen met roosters mag wel, maar een heel gebied afsluiten voor de wolf met een wolvenhek zoals nu wel wordt voorgesteld, kan juridisch helemaal niet. Althans, dat zegt Lelieveld en hij verwijst daarvoor naar uitspraken van het Europese hof en de Europese commissie die daarvoor kijkt naar de zogenaamde habitatrichtlijn. Volgens voorsitter Saskia Duives van de vakgroep schapenhouders bij landbouworganisatie LTO zou er in het internationale Verdrag van Bern wél ruimte zitten voor zoiets.

Afschieten van wolven

Zij denkt ook dat er meer ruimte is voor het afschieten van wolven die schade veroorzaken en verwijst daarvoor naar een praktijkvoorbeeld in Frankrijk. Volgens Lelieveld gaat die vergelijking niet op omdat er in Frankrijk veel meer wolven zijn waardoor er ook meer ruimte is voor ontheffingen om wolven af te schieten. Hij denkt dat de wolf ook goed kan uitpakken voor Fryslân doordat ze kunnen voorkomen dat er teveel reeën rondlopen.

(Advertentie)
(Advertentie)