Aantal rijbewijsbezitters stijgt, ondanks coronacrisis

24 mrt 2021 - 00:01

Het rijbewijsbezit in Fryslân is afgelopen jaar met 0,3 procent gestegen. Dat is veel minder dan in voorgaande jaren, en dat heeft te maken met corona, zo blijkt uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tijdens de lockdown vorig jaar konden veel minder jongeren afrijden en hun examen halen. Hoewel dat in de maanden erna wel wat ingehaald werd, kwamen er toch bijna een kwart minder jonge rijbewijsbezitters bij dan normaal.

75-plussers

Aan de andere kant hoefden, ook vanwege corona, verlopen rijbewijzen niet actief verlengd te worden. Normaalgesproken vragen veel 75-plussers geen nieuw rijbewijs meer aan en neemt het aantal rijbewijzen daardoor af. Afgelopen jaar werd de geldigheid van rijbewijzen automatisch verlengd waardoor er minder afname was.

Stad en platteland

Op Vlieland wonen de minste rijbewijsbezitters. Van alle 17-plussers op het eiland heeft 71 procent op dit moment een rijbewijs. Na Vlieland volgen Schiermonnikoog en de stedelijke gemeenten Harlingen en Leeuwarden. De gemeente Opsterland heeft de meeste rijbewijsbezitters. Bijna 86 procent van de inwoners van 17 jaar en ouders heeft een roze pasje op zak.

Ook in de rest van Nederland is goed te zien dat in steden veel minder mensen een rijbewijs hebben. In de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam heeft maar 63 tot 65 procent van de mensen een rijbewijs.

Trefwoorden: 
CBS rijbewijs
(Advertentie)
(Advertentie)