'Opperfreon' van Omrop Fryslân Andrys de Blaauw (78) overleden

23 mrt 2021 - 18:31

Als 'opperfreon' van Omrop Fryslân voerde hij actie voor een zelfstandige omroep. Met een gebreide pompeblêdetrui aan was hij de man die als voorzitter van de vereniging Freonen fan Omrop Fryslân altijd trotst opkwam voor zijn zender en voor de Friese taal en cultuur. Zondagnacht is oud-voorzitter Andrys de Blaauw van de Freonen overleden na een kort ziekbed op 78-jarige leeftijd.

Foto: Gea Bouma-van der Zee

Jitske de Hoop van Omrop Fryslân heeft veel met Andrys te maken gehad. "Andrys was een innemende man, maar ook strijdbaar. Als hij ergen voor stond, dan ging hij ook door. Dat heeft hij ook laten zien Bij Omrop Fryslân. Maar ook een fijne man. Een gewone man met een strijdbaar hart."

Andrys de Blaauw was ook een grote Omropfan, vertelt De Hoop. "Je kon zijn auto er altijd uit, want die was beplakt met Omropstickers, ook van de Freonen fan Omrop Fryslân. Hhij was een Fries met een groot hart voor de Omrop."

De Freonen

In 2012 werd De Blaauw voorzitter van de Freonen fan Omrop Fryslân. Die werd in 1979 opgericht door mensen die vonden dat er een Friese omroep moest komen. Rond 2012 was er sprake van een noordelijke omroep, waar Omrop Fryslân dan in op zou moeten gaan. De Ried fan de Fryske Beweging kwam met een petitie, waar ook de 'freonen' aan meededen. Twee jaar later waren de grote acties en mediadebatten. Andrys ging toen met andere Freonen in een busje naar Den Haag. In zijn pompeblêdtrui zat hij op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Jitske de Hoop van Omrop Fryslân vertelt over Andrys de Blaauw

Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)