Zeven jaar cel voor opdrachtgever Teslabranden

De rechtbank heeft een 55-jarige inwoner van Burgum veroordeeld tot zeven jaar cel voor de Teslabranden in Joure. Hij heeft in 2018 twee keer een man uit Noordwolde de opdracht gegeven om de auto van advocate Cynthia Gronsma in brand te steken.
De uitgebrande Tesla van april 2018 © J. de Jong
Het Openbaar Ministerie beschouwde een 38-jarige man uit Goingarijp als het brein achter de brandstichtingen, maar hij is vrijgesproken. Er is niet genoeg bewijs tegen hem, zegt de rechter. De man uit Goingarijp was eerder de eigenaar van de CMS-werf in Leeuwarden. De advocate uit Joure was de curator bij het faillissement van de werf. Bij de afwikkeling van het faillissement zou de relatie tussen de curator en de eigenaars van de werf steeds grimmiger zijn geworden.

Advocate en kinderen lagen in bed tijdens autobranden

De branden waren bedoeld om de advocate angst in te boezemen. Haar auto's zijn in maart en april 2018 in brand gestoken. Beide branden zorgden voor een levensgevaarlijke situatie: de auto's stonden op minder dan een meter van het huis, terwijl de advocate en haar kinderen in bed lagen. Een inwoner van Noordwolde (34) is daarvoor opgepakt. De man ontkende, maar werd in maart 2020 door de rechtbank voor beide brandstichtingen veroordeeld tot drie jaar cel en tbs.
Bij een pro-formazitting op 13 augustus vorig jaar gaf de man uit Noordwolde onverwacht openheid van zaken. Hij gaf toe dat hij de auto's van de advocate in brand had gestoken en hij gaf ook de namen van zijn opdrachtgevers. Kort daarna opende justitie het onderzoek opnieuw. Op 26 augustus werden de aangewezen opdrachtgevers aangehouden. Het ging om de 38-jarige man uit Goingarijp en de Burgumer van 55.

"Ontoelaatbare ondermijning van de rechtsstaat"

Volgens de rechtbank kan worden bewezen dat dat de Burgumer 3.000 euro heeft gegeven aan de man uit Noordwolde om de auto's in brand te steken. Het OM had daarom zes jaar cel geëist, maar volgens de rechtbank zou dat geen recht doen aan de aard en de ernst van de feiten. Dat de branden werden gesticht om een curator te intimideren en angst aan te jagen, noemde de rechtbank "een ontoelaatbare ondermijning van de rechtsstaat".
Ook tegen de inwoner van Goingarijp had het OM zes jaar cel geëist. De man uit Noordwolde zij dat het geld dat hij had gekregen van die man uit Goingarijp afkomstig was. Maar daarvoor is te weinig bewijs, volgens de rechtbank.