Zorgen over mogelijke komst grote geitenhouderij bij Reduzum

Bewoners van Reduzum hebben zich georganiseerd tegen de plannen voor een geitenboerderij bij het dorp. Een boerenzoon wil het bedrijf van zijn vader omschakelen van bijna vijfhonderd koeien naar bijna drieduizend geiten. Met de werkgroep Een Gezond Reduzum proberen inwoners de plannen tegen te houden.
Soargen yn Reduzum geiten
De plannen voor de geitenboerderij liggen gevoelig, want iedereen kent elkaar in het dorp. De leden van de werkgroep gunnen boeren hun onderneming. Grootste bezwaren zijn de eventuele gezondheidsrisico's voor de omgeving.

Geitenstop

Er loopt een groot landelijk onderzoek naar de link tussen geitenhouderijen en gezondheid. Mensen in de buurt zouden luchtwegenklachten kunnen krijgen. Dat onderzoek is niet eerder dan in 2024 klaar. In het hele land, behalve in Fryslân en Groningen, geldt een geitenstop, zolang dat onderzoek nog niet klaar is.
De werkgroep tegen de plannen in Reduzum vindt dat de gemeente Leeuwarden haar verantwoordelijkheid moet nemen. Die vond het bij het afgeven van een vergunning niet nodig dat er een milieu-effectrapportage (MER-onderzoek) werd gedaan, want de link met gezondheid is niet aangetoond. En bovendien, geiten zijn beter voor het milieu dan koeien

Op 50 meter afstand

Dat laatste is waar, zegt Ypie Boersma van de werkgroep. Echter in het besluit staat ook dat de gemeente niet precies weet hoe het zit met de gevolgen voor de gezondheid, en dat het dus geen gevolgen heeft voor de gezondheid.
"Het komt bij ons achter en niet op 2 km afstand. Bij sommige bewoners is het op 200 meter of zelfs op 50 meter. Bewoners dichtbij hebben 25% meer kans op longontsteking. En het zijn heel veel geiten. Twee keer zoveel als inwoners van Reduzum."
© ANP Foto
Ypie Boersma
Otto Boonstra is de boer die de geiten wil gaan houden. Hij neemt het bedrijf, waar ze nu nog koeien melken, over van zijn familie. Hij ziet meer heil in geiten, want deze sector doet het goed in vergelijking met de melkveehouderij.
Boonstra is zich bewust van de zorgen over de gezondheid. Maar de provincie heeft in 2019 de geitenstop eraf gehaald en dat is niet voor niets. De boer wil niet wachten tot het landelijke onderzoek klaar is in 2024. Hij wil een filter op de stal zetten. Dat zal niet alleen de bacteriën tegenhouden, maar ook de geur van de geiten.
Otto Boonstra is de boer die de geitenhouderij wil gaan starten