Mensen die moeilijk aan een baan komen, komen in Fryslân goed aan een baan

23 mrt 2021 - 08:05

Mensen die moeilijk aan het werk komen, kunnen yn Fryslân goed aan een baan komen. Fryslân voldoet aan de landelijke afspraken die gemaakt zijn om extra banen te vinden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het project Fryslân Werkt loopt op schema.

Kijk naar de reportage

Fryslân Werkt is een samenwerkingsverband van alle Friese gemeenten, de provincie, werkgevers en het onderwijs. Het doel is om mensen met een baan aan het werk te houden, en mensen zonder baan aan het werk te helpen. Het project gaat het vierde jaar in. De nadruk ligt op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen werknemers met of zonder beperking zijn, jongeren, 50-plussers of statushouders.

Het project moet voorkomen dat mensen uit kwetsbare groepen in de bijstand raken, of, als ze er al in zitten, ze eruit halen. Het Rijk heeft daar vanwege corona nu extra geld voor beschikbaar.

Achterstand ingehaald

In Fryslân was een achterstand, maar die is ingehaald, zegt Friso Douwstra. Hij is wethouder in Leeuwarden en voorzitter van Fryslân Werkt. "Het gaat steeds beter. In 2015 moest Leeuwarden als centrumgemeente van het kabinet de werkloosheid aanpakken. Er waren verder geen kaders. Toen dachten we: dat doen we net alleen. Nu doen alle gemeenten, de provincie, werkgevers, vakbonden en het onderwijs mee."

Een van de deelnemers aan Fryslân Werkt is Gabriëlle Post. Maandag was haar eerste dag van een proeftijd van drie maanden voor een baan in de techniek. Ze doet mee, nadat haar studie aan de hotelschool niet goed meer ging. "Op een gegeven moment was het het toch niet", zegt Post. "Nu met de coronacrisis moet ik wat anders gaan doen. Ik had interesse in techniek en dus dacht ik: ik ga ervoor."

Gabriëlle Post op har earste wurkdei - Foto: Omrop Fryslân

Post verwacht veel te leren en een vaste baan te krijgen. Ze moet daar naast het werk 's avonds nog wel een studie voor doen. Haar werkgever is een installatiebedrijf in Leeuwarden. Er werken op dit moment vier mensen van Fryslân Werkt en dat gaat goed.

"Het gaat ook wel eens mis", zegt praktijkbegeleider Piet Koerts. "Als ze weer in het oude patroon terechtkomen, kan het een heel gevecht worden om het weer goed te krijgen. Als het niet gaat, moeten we afscheid van elkaar nemen. Maar de meeste projecten gaan goed."

Werkgevers hebben financieel voordeel bij een vaste aanstelling. "Maar een groter voordeel is dat we gemotiveerde werknemers krijgen", vindt Koerts, "en dat de persoon hier op zijn gemak is en in het werkproces komt. Dat ze weer normaal kunnen functioneren in het dagelijks leven. Dat vinden we het allerbelangrijkste."

Trefwoorden: 
werkloosheid Fryslân Werkt
(Advertentie)
(Advertentie)