Fryslân hoort bij de regio's met de minste coronasterfte

23 mrt 2021 - 06:00

In het zuiden van Nederland was het risico op overlijden aan het coronavirus tijdens de eerste coronagolf bijna 24 keer zo hoog als in onze regio. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Foto: ANP

Tijdens de zwaarste weken van de eerste golf - de laatste week van maart en de eerste twee weken van april - werd meer dan de helft (54 procent) van het aantal sterfgevallen in Zuid-Nederland veroorzaakt door het coronavirus. In onze regio was dat nog geen 15 procent.

Onderzoekers van het CBS schrijven het grote verschil toe aan het feit dat deze sterfgevallen tijdens de eerste golf plaatsvonden. Tijdens de tweede golf hebben de besmettingen en sterfgevallen zich meer over het land verspreid. Bovendien waren er "meer voorzieningen om besmettingen te onderkennen en ook betere behandelmethodes beschikbaar".

Inkomen

Niet alleen tussen regio's, maar ook tussen verschillende inkomensgroepen zijn er verschillen in het sterfterisico bij een coronabesmetting. In armere bevolkingsgroepen is het risico op overlijden aan het coronavirus hoger dan in rijkere bevolkingsgroepen Dat is echter sowieso het geval: ook alle andere doodsoorzaken leveren een hoger risico op overlijden op binnen de armere groepen. Het coronavirus heeft daar geen versterkend effect op, zegt het CBS.

Kijk voor meer cijfers over het coronavirus op omropfryslan.nl/corona.

Trefwoorden: 
CBS coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)