Toch extra zetel voor D66, goed nieuws voor Romke de Jong

22 mrt 2021 - 16:18

D66 krijgt toch een extra zetel in de nieuwe Tweede Kamer. De partij komt niet uit op 23, maar op 24 zetels. Dat is goed nieuws voor Romke de Jong uit Gorredijk. Hij stond op plek 24 van de kandidatenlijst en komt door de nieuwe tussenstand op eigen kracht in de Kamer.

Romke de Jong - Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

De ANP Verkiezingsdienst komt met de nieuwe uitslag, nu de gemeente Amsterdam de definitieve uitslag van de verkiezingen daar bekend heeft gemaakt. De extra zetel voor D66 gaat ten koste van de VVD. Die partij krijgt nu geen 35, maar 34 zetels.

De kans was al groot dat De Jong in de Tweede Kamer zou komen. Want ook al zou D66 'slechts' 23 zetels krijgen, de kans dat die partij in het nieuwe kabinet komt is groot. Dan zouden sommige D66'ers een post als minister of staatssecretaris krijgen. De Jong zou dan opschuiven naar een plek in de Tweede Kamer. Maar daar hoeft hij nu niet meer op te wachten.

Van de reservebank af

De Jong zelf is er blij mee, maar houdt nog altijd een slag om de arm. "Dinsdagmiddag om 15.00 uur weten we het echt definitief. Het was echt een achtbaan. Afgelopen donderdag mocht ik voor het eerst met de nieuwe fractie zitten, maar toen hoorde ik aan het einde van de dag toch dat het terug naar 23 zetels ging. Dan moet je weer even op het reservebankje wachten. Nu komt er een mooi bericht binnen, maar ik durf mij er niet te veel op te verheugen. Maar nu lijkt het goed en daar ben ik erg blij mee."

Romke de Jong van D66

Romke de Jong in de verkiezingsnacht:

Voor de andere partijen verandert de uitslag van Amsterdam niets in het aantal zetels. Dinsdag komt de gemeente Den Haag nog met een definitieve uitslag en dan worden ook de resultaten van de briefstemmers uit het buitenland bekend.

Het is nog niet duidelijk of dat ook verschuivingen in het aantal zetels tot gevolg heeft. In de gemeente Den Haag gaat de VVD aan kop, onder Nederlanders in het buitenland zijn de VVD en D66 populair.

Op onderstaande kaart zie je hoe alle gemeentes dit jaar hebben gestemd door op de betreffende gemeente te klikken.

(Advertentie)
(Advertentie)