Bijzondere 19e-eeuwse plafondschilderingen gevonden in Leeuwarder herenhuis

Het lijkt bijna wel een uitzending van Tussen Kunst en Kitsch. Bij het weghalen van het oude gipsplafond kwamen horecaondernemers Willem Adema en Baukje Haarsma drie fraaie plafondschilderingen tegen. Waar zo'n bijzondere vondst in Tussen Kunst en Kitsch normaal gesproken veel geld oplevert, kost het in dit geval alleen maar geld. "De restaurator is al acht maanden bezig."
Bijzondere 19e-eeuwse plafondschilderingen gevonden in Leeuwarder herenhuis
Voor hun nieuwe horecazaak 'In de brouwerij' in de Leeuwarder binnenstad verbouwen Willem en Baukje een monumentaal pand. In het herenhuis uit 1870 kwamen ze tot hun grote verrassing plafondschilderingen tegen. Willem: "Het was voor ons een mooie verrassing, want al deze plafonds waren maar liefst 75 jaar lang zorgvuldig weg getimmerd. We hebben een aantal eerdere bewoners op visite gehad, maar geen van allen hadden ze weet van deze schilderingen."

Spectaculaire vondst

De meest spectaculaire vondst deden bouwvakkers in de voorkamer op de eerste etage van het herenhuis. Ook in de achterkamer en in de serre zijn plafondschilderingen gevonden. Willem: "We zijn in januari 2020 begonnen, net voor de coronacrisis. Door de vondst van de plafonds hebben we flink wat vertraging opgelopen en moesten we ons plan steeds bijstellen. Maar dat hebben we er graag voor over. We hebben straks schitterende plafonds die de ruimtes een unieke sfeer en beleving geven."
Eigenaar Willem Adema
In plaats van de plafonds weg te werken achter een nieuw gipsplafond, nam het horecaduo het besluit om de schilderingen te restaureren. Een besluit dat hun maar liefst 130.000 euro extra kost. Restaurator Randolph Algera uit Heerenveen is inmiddels al acht maanden bezig. "Toen ik hier kwam, kreeg ik door de gaten in de systeemplafond een indruk van hoe mooi het plafond ooit is geweest. Toen begon het bij mij echt te kriebelen."

Mozaïek van snippers

Stap voor stap heeft Algera alle plafonds onder handen genomen. "Ik ben begonnen met een kleuronderzoek. Daarvoor schraap ik met een mesje de lagen weg en doe testjes hoe ik de kleuren kan renoveren. Vooral het plafond in de tuinkamer was een meesterwerk. Daar heb ik wel drie maanden tijd in gestoken. Je wilt zo veel mogelijk oorspronkelijke details bewaren. Met een injectienaald en Japans papier heb ik alle loshangende snippertjes teruggelijmd en aan elkaar verbonden."
Om onverwachtse extra kosten te kunnen betalen, zijn Willem en Baukje begon met een crowdfundingsactie. "De verbouwing loopt een beetje uit de hand, net als de kosten. Ik hoop dat eind mei, begin juni alles klaar is en we met de versoepelde coronamaatregelen weer open mogen. Dan kan iedereen onze prachtige plafonds bewonderen."
Restaurator Randolph Algera