Verzet tegen invoering Friese plaatsnamen: "Komborden aanpassen kost onnodig veel geld"

20 mrt 2021 - 08:25

De dorpen Warfstermolen, Kollumerpomp, Burum en Munnikezijl hebben een brief gestuurd aan de gemeente Noardeast-Fryslân. De vier dorpen zijn van mening dat het onnodig veel geld kost om alleen de Friese plaatsnaam op het kombord te plaatsen. In september besloot de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân unaniem om de Friese plaatsnamen van de voormalige gemeenten Dongeradeel en Kollumerland officieel in te voeren. Ferwerderadiel gebruikte die al.

Kollumerpomp - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Het is voor het eerst in elf jaar dat een gemeente in Fryslân heeft gekozen voor het invoeren van Friese plaatsnamen. Noardeast-Fryslân is een herindelingsgemeente die in 2019 ontstond uit de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland en Ferweradiel. Alleen die laatste gebruikte de officiële Friese plaatsnamen al.

"Het geld kan in deze tijd wel anders gebruikt worden, lijkt mij", zegt voorzitter Jan-Teunis Zuidema van Plaatselijk Belang Munnekezijl. "Laat het gewoon zoals het nu is." Dat betekent, de Nederlandse plaatsnaam boven de Friese.

"Voor onze dorpen zijn wij het er niet mee eens dat de plaatsnaam veranderd wordt. Ook de manier waarop, zijn wij het helemaal niet mee eens. Alleen moet je wel aantonen (bij de gemeente, red.) dat minimaal het halve dorp tegen de naamsverandering in het Fries is." Daarnaast worden volgens Zuidema de dorpen daardoor allemaal weer met extra werk opgezadeld. "En daar zitten wij met zijn allen helemaal niet op te wachten."

Dat extra werk komt onder andere, omdat de gemeente volgens Zuidema niet heeft overlegd met de dorpen, maar het zo maar heeft besloten.

Voorzitter Jan-Teunis Zuidema van Plaatselijk Belang Munnekezijl

(Advertentie)
(Advertentie)