Vossen hebben vrij spel door avondklok: "Fatale gevolgen voor weidevogels"

19 mrt 2021 - 16:41

De jacht op vossen ligt door de avondklok grotendeels stil. Jagers willen in de nacht jagen met lichtbakken, maar dat kan nu niet. En dat is zeer jammer, zegt de BFVW (Bond van Friese Vogelwachten): net in deze periode leggen weidevogels eieren of krijgen ze kuikens en moet de vos worden bestreden.

Foksen hawwe frij spul troch jûnsklok

"De vos is net een lustmoordenaar in het veld, hij richt een slachting aan," zegt Titus Sijmonsma, jager en lid van het hoofdbestuur van de BFVW. In Fryslân mag er met speciale sterke lampen, ook wel lichtbakken genoemd, op vossen worden gejaagd. In het donker worden de dieren eerst in de lichtbundels gevangen waarna de jager met zijn geweer in actie komt.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Vrij spel voor vossen

"Dat is nu erg belangrijk. Overdag zijn de nazorgers bezig om de nesten te beschermen en 's nacht hebben de jagers de plicht om te proberen de vos te schieten," zegt Sijmonsma. Hoeveel vossen er nu rondlopen in Fryslân is niet bekend. Volgens Sijmonsma in ieder geval meer dan goed is. "Ik tref veel vogels aan die aangevreten en doodgebeten zijn."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

's Nachts de vos bestrijden is door de avondklok nu niet mogelijk. "Dat is heel funest. Als je 100 kilometer rustig moet rijden om de vos te vinden, dat kost tijd. Dan ben je niet voor de avondklok weer thuis. We hebben geprobeerd om via de provincie een ontheffing te krijgen, maar dat is niet gelukt. Gevolg is dat de vos vrij spel heeft in het veld. Met fatale gevolgen voor de weidevogels."

(Advertentie)
(Advertentie)