Opstappen landelijke voorzitter verrassing voor Fries CDA: "Had niet gehoeven"

19 mrt 2021 - 16:36

De lanlike CDA-foarsitter Rutger Ploum is opstapt fanwege de nederlaach fan de partij yn de lanlike ferkiezingen. Foar de foarsitter fan CDA Fryslân kaam dit as in grutte ferrassing. "Ik had het niet zien aankomen," seit Theo Joosten. "Ik heb het idee dat hij dit uit eigen beweging heeft gedaan. Van mij had de voorzitter niet weggehoeven vanwege de verkiezingsuitslag, dat was niet mijn eerste reactie. Maar hij neemt er verantwoordelijkheid voor."

Theo Joosten fan it CDA - Foto: CDA

Voor Joosten zelf was de uitslag van de verkiezingen wel een deceptie, geeft hij ook toe. "De uitslag is zeer teleurstellend: er is geen CDA'er die staat te juichen. De peilingen waren al niet optimistisch, dus het lag wel in de lijn der verwachtingen. Maar een terugval naar 15 zetels is wel heel teleurstellend."

Campagne

Toch is Joosten wel content met de campagne in Fryslân. "We waren zichtbaar en onze campagnekandidaten hebben zich goed gepresenteerd. Daar zal het niet aan liggen. Maar het zijn landelijke verkiezingen, geen Friese. Dat de landelijke campagne niet vlekkeloos was, dat is wel duidelijk."

Lijsttrekkerswissel

Dat Wopke Hoekstra nog maar kort lijsttrekker is, dat is de partij niet ten goede gekomen, denkt Joosten. "Het is nooit een mooi moment om zo kort van tevoren van lijsttrekker te wisselen. We moeten nu met volle kracht vooruit en ons herpakken. We moet op korte termijn een tijdelijke voorzitter komen, want een partij kan niet land zonder. Er is snel een oplossing nodig, maar we moeten ook zorgvuldig kijken naar wie het kan en wil doen."

Voorzitter Theo Joosten van CDA Fryslân

(Advertentie)
(Advertentie)