Als alleen Fryslân zou stemmen: rechtser en meer voor de boeren

19 mrt 2021 - 16:37

Niet één, maar drie zetels voor de BoerBurgerBeweging. Niet acht, maar elf zetels voor Forum voor Democratie. Als alleen Fryslân naar de stembus was gegaan afgelopen woensdag, dan had de Tweede Kamer er heel anders uit gezien, zo blijkt uit een analyse van de uitgebrachte stemmen in onze provincie.

Doet onderstaande afbeelding het niet, klik dan hier.

Landelijk zijn de VVD (35 zetels) en D66 (23 zetels) de twee grootste partijen geworden. Deze twee partijen worden als eerste bevraagd door verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, om te zien hoe de coalitie er volgens hen uit moet gaan zien. Als alleen de stemmen uit Friesland waren geteld, had D66 niet aan tafel gezeten. Dan waren VVD (27 Friese zetels) en CDA (23 Friese zetels) de eerste twee partijen geweest waar mee gepraat werd voor het vormen van een coalitie.

De grote landelijke winst van D66, de partij die 23 zetels haalde en daarmee vier zetels groeide, komt niet uit Fryslân. In een 'Friese Tweede Kamer' zou de partij van Sigrid Kaag 18 zetels hebben behaald.

Boer en burger

Een paar kleinere partijen zijn in Fryslân flink groter dan in de nieuwe Tweede Kamer. Zo zou Forum voor Democratie hier niet acht, maar elf zetels hebben behaald. De PVV, ook van de rechterflank maar een stukje groter dan Forum voor Democratie, zou in Fryslân exact even groot zijn als de partij nu is in Nederland.

Maar vooral de BoerBurgerBeweging valt op. De in Fryslân bekende nieuwkomer, met Femke Wiersma uit Holwerd op de tweede plek, zou in onze provincie maar liefst drie zetels hebben gehaald. Wiersma zou samen met voorvrouw Caroline van der Plas en Erik Steggink in de Kamer zijn gekomen.

Femke Wiersma fan BoerBurgerBeweging - Foto: ANP

Traditioneel socialistisch

Twee 'rode' partijen, de PvdA en de SP, die woensdagavond beiden flinke klappen kregen houden zich in Fryslân beter staande. De SP van Lilian Marijnissen hield maar negen zetels over, maar zou van de Friezen elf zetels hebben gekregen. Ook de PvdA doet het hier beter dan in op het landelijk toneel. Net als de SP hielden zij maar negen zetels over. In Fryslân zou Ploumen 14 zetels hebben gekregen om te bezetten.

Luister naar journalist Eva Meesterberends

(Advertentie)
(Advertentie)