Waddenfonds steekt 10 miljoen in opkoopregeling van garnalenvisserij

19 mrt 2021 - 15:40

Het Waddenfonds zet 10 miljoen euro opzij om vergunningen voor garnalenvissers in het Waddengebied uit de markt te halen. Dat is één van de afspraken in het Convenant Viswad, dat gesloten is tussen overheden, natuurorganisaties en de visserij. De bedoeling is dat 65, procent van de visserijgebieden in de Waddenzee vrijwillig wordt gesloten voor de garnalenvissers.

Foto: Waddenfonds

Vissers hebben een zogenoemde GK-vergunning nodig: daar zijn er op dit moment 89 van, maar dat worden er dus minder. Tot 30 april kunnen vissers hun vergunning aanbieden via een regeling. (Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenzee).

Goed voor Waddenbodem en vissers

Met de maatregel moet de druk van de garnalenvisserij op het bodemleven van de Waddenzee minder worden en de overblijvende vissers krijgen meer perspectief. Vorig jaar werd er ook al eens een opkoopregeling opgezet, maar die leverde niet op wat de bedoeling was. Daarom is er een aangepaste regeling gekomen.

Er moeten minstens 10 en er kunnen maximaal 30 vergunningen uit de markt worden gehaald. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

(Advertentie)
(Advertentie)