Stichting Wolvenhek biedt petitie aan aan commissaris Brok

19 mrt 2021 - 09:00

Stichting Wolvenhek biedt aanstaande maandag een petitie aan aan commissaris van de Koning Arno Brok. De petitie, gesteund door verschillende Friese agrarische organisaties, is bedoeld om de wolf te keren uit Fryslân met een hek.

Foto: Shutterstock

Drie Friese schapenhouders en twee melkveehouders, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, willen een hek bouwen op de Friese provinciegrens om de wolf buiten de deur te houden. Het hek moet zo'n anderhalve meter hoog worden en wordt over 150 kilometer provinciegrens getrokken. De plannen kosten volgens de stichting anderhalf tot twee miljoen euro. De veehouders presenteerden het plan op 7 januari 2021 in Den Haag.

De petitie krijgt steun van onder andere Agrarische Jongeren Nederland, de Friese leden van landbouworganisatie LTO, gebiedscollectief Noardlike Fryske Wâlden, gebiedscoöperatie It Lege Midden en paardensportfederatie KNHS.

De organisaties zeggen de zorgen van Stichting Wolvenhek te delen. De petitie wordt aangeboden op de stoep van het Provinsjehûs in Leeuwarden. Daarbij zijn bijzondere toeschouwers aanwezig: een schaap, een kalfje en een pony.

Inmiddels is er al aardig wat geld opgehaald met de crowdfundingsactie voor een wolvenhek rondom Fryslân. Dat betekent dat de stichting kan beginnen met een pilot voor het hek. Ruim een maand geleden zette de stichting een geldinzamelactie op om de wolven bij de provinciegrens te kunnen keren.

"Onzinnig plan"

Deskundigen zeggen dat een hek geen toevoeging zou zijn. "Een onzinnig plan", noemen ze het. Het is niet haalbaar en als dat wel zo zou zijn, dan zou een hek de wolf niet tegenhouden.

Trefwoorden: 
wolf Stichting Wolvenhek
(Advertentie)
(Advertentie)