Turncoach Gerben Wiersma stapt op

18 mrt 2021 - 15:46

Turncoach Gerben Wiersma coacht niet langer de turndames. In een verklaring op de Facebook-pagina van de KNGU maakt hij zojuist bekend dat hij per direct opstapt. "Ik heb hier verschillende redenen voor, zowel professioneel als persoonlijk", zei Wiersma. Vorig jaar kwamen Wiersma en diverse andere turncoaches in opspraak vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Turncoach Gerben Wiersma makt bekend dat hij stopt

In juli vorig jaar kwamen de eerste verhalen naar buiten van turnsters die zich fysiek en geestelijk mishandeld voelden door onder anderen Vincent Wevers, de vader van de turnsters Sanne en Lieke.

In eerste instantie mochten meerder coaches niet meer aan het werk voor de KNGU. Sinds 1 september was Wiersma wel weer aan de slag als coach. De KNGU had zelf onderzoek gedaan naar de beschuldigingen en kwam tot de conclusie dat er geen maatregelen tegen Wiersma nodig waren.

"Heftige maanden"

Wiersma geeft aan dat het een lastig besluit was. "Er gingen maanden aan vooraf. Maar je moet op een bepaald moment een knoop doorhakken, hoe moeilijk dat ook is. De afgelopen zeven maanden waren heftig. Het is een lastige tijd in de turnwereld, maar met het wegstappen van mij ontstaat er ook ruimte voor versnelling."

Toch denkt hij dat het een goede keuze is. "Ik weet goed wat er nodig is om in de top te presteren. Die energie moet ik zelf ook kunnen leveren. En als je de 100 procent niet kan geven, dan doe je de sport tekort en uiteindelijk ook jezelf."

Wiersma werkt sinds 2008 bij de gymnastiekbond, de laatste acht jaar als bondscoach. Bram van Bokhoven, bondscoach van de mannenploeg, neemt de taken van Wiersma over tot en met de Olympische Spelen. Die zijn over vier maanden in Tokio.

Gerben Wiersma

Gerben Wiersma - Foto: Orange Pictures

Onafhankelijk onderzoek

Er loopt ook nog een onderzoek van Verinorm. Dat bedrijf heeft 17.000 mailadressen verzameld en opgeroepen mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. De uitkomsten van dat onderzoek zijn nog niet bekend.

Trefwoorden: 
turnen Gerben Wiersma KNGU
(Advertentie)
(Advertentie)